Prvi teniser svijeta Jannik Sinner oslobođen je optužbi za uzimanje dopinga usprkos dva pozitivna testova u martu, saopćila je Međunarodna jedinica za teniski integritet (ITIA).

Jannik Sinner oslobođen je optužbi za uzimanje dopinga
Foto: X.com | Dva pozitivna testa

U Sinnerovu organizmu pronađeno je manje od milijarditog dijela grama klostebola, a tokom istrage prihvaćeno je objašnjenje Italijana kako je anabolički agent klostebol u njegov organizam ušao putem masaže jednog člana njegovog tima.

Član tima je prethodno koristio sprej za tretman kože koji sadrži klostebol i koji se legalno može nabaviti u svakoj apoteci.

"Nakon svakog pozitivnog testa slijedi privremena suspenzija. Međutim, u oba slučaja Sinner se žalio na privremenu suspenziju, a te žalbe su i prihvaćene pa je mogao nastaviti igrati", stoji u objašnjenju ITIA-e.Sinner je jučer osvojio naslov na Masters 1000 turniru u Cincinnatiju, a danas je objavio kako je u potpunosti sarađivao s ITIA-om. 

"Sada je ovaj izazovni i nesretni period iza mene. Nastavit ću činiti sve kako bih i dalje bio u skladu s antidopinškim programom ITIA-e", objavio je Sinner.
 
Međutim, Svjetska antidoping agencija (WADA) i Italijanska antidoping agencija (NADO Italia) imaju pravo žalbe na ovakvu odluku.