Foto: Tuzlanski.ba

Svježe voće i povrće su namirnice pune vitamina i minerala, ali se i lako kvare.

Ako znate gdje skladištiti koju namirnicu, one će sigurno duže trajati a tako ćete manje bacati hranu. Neko voće treba biti odmah pohranjeno u frižider ali neko će radi hladnog zraka propasti i najbolje ga je držati na sobnoj temperaturi.

Isto se odnosi i na povrće, a neko od njih bi se trebalo čuvati i na tamnom mjestu. Jednostavno rečeno postoji puno mogućnosti, što znači da je od velike pomoći znati što napraviti sa svježim namirnicama i zašto. Evo nekoliko primjera kako pravilno skladištiti hranu.

Voće koje ne bi trebalo ostavljati u frižideru

Marelice, banane, kivi, mango, dinja, papaja, breskva, kruška, ananas, šljiva, nektarine su neke od namirnica koje nikako ne bi trebali držati u frižideru jer će propadati i neke brže sazrijevati. No kada su potpuno zrele, možemo im produžiti par dana trajanje ako ih stavimo u frižider. Možda ste primijetili kada stavite zrele banane u frižider njihova kora potamni, ali one će i dalje biti dobre za jelo.

Povrće kojem nije mjesto u frižideru

Luk i bijeli luk imaju koru koja im je dobra zaštita i možete ih držati na sobnoj temperaturi. No jednom kada uklonite koru, treba ih skladištiti u frižider ali nikako u blizini krompira jer on može potaknuti luk na klijanje.

Krompir i batat nikada ne bi trebali završiti u vašem frižideru a te namirnice pune škroba je pametnije ostaviti na hladnijem, tamnom mjestu gdje je dostupan zrak, ali nikako u plastičnoj vrećici. Paradajz bi isto tako trebao biti na sobnoj temperaturi, čak i kad je poputno zreo jer će hlađenjem izgubiti nešto od svima omiljenog okusa. Tikvice i bundeve isto tako čuvajte van frižidera.

Šta stavljati u frižider

Ako povrće i voće stavljate u frižider držite ih odvojenima u posudama ili vrećicama. Nemojte razne namirnice stavljati u istu posudu ili pretinac. Od voća slobodno u frižider stavite citrusno voće, jabuke, bobičasto voće.... Hlađenje će dobro doći i salati, šparogama, cvekli, kelju, mrkvi, celeru, gljivama, krastavcu. (Ordinacija.hr)