Ako želite da budete dobar roditelj...
Foto: Tuzlanski.ba

Giovani Boleo je bio italijanski psihijatar koji se smatra ocem moderne dječije psihologije. Pročitajte njegove savjete roditeljima. Radi se o sasvim jednostavnim pravilima koje, međutim, roditelji kao da ponekad zaborave.

Dajte manje

Potpuno je jasno da djeca imaju previše stvari. Od kad se rode svi članovi porodice ih obasipaju poklonima i igračkama. Međutim, malo nakon što su dobili novu igračku, sve je razbacano svuda po sobi. To ih samo navikava da sve očekuju i da poklone prihvataju zdravo za gotovo, to gasi osjećaj želje i budi osjećaj dosade. Djeca imaju potrebu da osjete želju za nekom igračkom, ali i da nauče da se izbore sa frustracijom neispunjene želje.

Učite djecu da vam pomažu

Uključite djecu u kućne poslove već između treće i pete godine. Neka rade zajedno sa vama. Kako rastu učite ih složenijim poslovima. Korisno je, na primjer, da znaju da zašiju dugme i ispeglaju svoje stvari.

Dajte prednost edukativnim igrama

Najljepše igre su one koje stimulišu kreativnost, maštu i koje se igraju sa mamom i tatom. Za zajedničku igru nije potrebno mnogo igračaka, već mašta za upotrebu svakodnevnih predmeta koje možemo naći u u kući. Dosadu je najlakše pobijediti uz malo kreativnosti i uradi sam igrama.

Učite djecu lijepim stvarima

Navikavajte djecu na umjetnost i prisustvo lijepog u životu. Pozorište, muzika, izložbe, književnost i drugi vidovi umjetnosti bude u čovjeku želju za poboljšanjem, za lijepim. Novac potrošen na kulturu je dobro potrošen novac.

Provodite kvalitetno vrijeme sa djetetom

Nije važno koliko se vremena provodi sa djecom, već koliko je to vrijeme kvalitetno. Kada se vratite kući sa posla, umjesto da prvo pitanje koje uputite djetetu bude vezano za školu i domaće zadatke ili prekor za neki događaj iz škole, posvetite bar 20 minuta igri i maženju. Ovo vrijeme je veoma važno jer vam omogućava da prvo pokažite djetetu da vam je nedostajalo i da ga volite, a tek kasnije da se posvetite ozbiljnim temama.

Omogućite djetetu bavljenje nekim sportom

To treba da bude, prije svega, sport koji se sviđa djetetu. Najbolji su grupni sportovi koji djetetu mogu da pomognu da shvati da nije važno samo pobijediti već uložiti dosta truda. Dovoljna su dva do tri sata sedmično i isticanje koristi za tijelo i duh. (mondo.rs)