Ukusan desert sa kafom...
Ova ukusna torta se priprema vrlo brzo, ne peče se i idealan je desert za ljubitelje kafe i čokolade.
Za tijesto:
šećer u prahu
200 g kakao keksa
4 kašike mlijeka
50 g maslaca
Za krem:
250 ml slatke pavlake
50 g bijele čokolade
2 kašike instant kafe
50 g mliječne čokolade
250 g svježeg rikota sira
200 g kisele pavlake
120 g šećera u prahu
10 g želatina
Za dekorisanje:
zrna kafe
Priprema:
Kalup za tortu pospite šećerom i pokrijte dno papirom za pečenje. Keksiće potopite u mlijeko. Dodajte omekšani maslac i miješajte dok ne dobijete glatku masu. Pokrijte donji dio modle masom od keksa.
Umutite 50 ml pavlake i stavite bijelu istopljenu čokoladu. Posebno umutite 50 ml pavlake i stavite u nju kafu i mliječnu čokoladu.
Pomiješajte kiselu pavlaku, šećer i preostalu slatku pavlaku. Želatin prelijte sa 80 ml hladne vode i ostaviti da stoji 5 minuta. Zatim je zagrijte skoro do ključanja. Dobro promiješajte. Krem podijelite na dva dijela. Pomiješajte polovinu krema sa rastopljenom bijelom čokoladom, a drugu polovinu sa mliječnom čokoladom i kafom.
Preko keksa sipajte svijetli i tamni krem i sve izmiješajte viljuškom. Stavite kolač u frižider na 4 sata. Zatim uklonite kalup i ukrasite strane kolača zrnima kafe. (Tuzlanski.ba)