Vikendom se možete počastiti - čokoladnom tortom.
Uživajte u savršenoj harmoniji čokolade i mekoće neodoljive poslastice.
Sa sočnim korama, bogatim filom od tamne čokolade i sjajnom glazurom, ovaj slatkiš će zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje čokolade.
Sastojci
Za koru:
2 šolje brašna
3/4 šolje šećera
3/4 šolje kakao praha
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
Prstohvat soli
2 jaja
1 šolja mlijeka
1/2 šolje biljnog ulja
2 kašičice vanilin šećera
1 šolja ključale vode
Za fil:
200 g tamne čokolade
1 šolja slatke pavlake
Za glazuru:
150 g tamne čokolade
1/2 šolje slatke pavlake
Priprema
Priprema kore:
Umutiti jaja sa šećerom, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
Dodati ulje i vanilin šećer, pa sve dobro sjediniti.
U posebnoj posudi pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Postepeno dodavati suhe sastojke u smjesu sa jajima, uz postepeno dodavanje mlijeka.
Na kraju, umiješati ključalu vodu. Smjesa će biti prilično rijetka, ali to je normalno.
Smjesu izliti u dva okrugla kalupae za tortu, prečnika 23 cm, koje ste prethodno namazali i posuli brašnom.
Peći u prethodno ugrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kore ne izađe čista.
Ostaviti kore da se potpuno ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa.
Priprema fila:
Otopiti tamnu čokoladu na pari.
U posebnoj posudi umutiti slatku pavlaku dok ne postane čvrsta.
Postepeno dodavati otopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti.
Fil nanijeti na ohlađene kore.
Priprema glazure:
Otopiti tamnu čokoladu na pari.
Dodati slatku pavlaku i miješati dok se sve ne sjedini.
Preliti glazurom tortu i ostaviti da se stegne.
Ohlađenu tortu poslužite i uživajte u sočnom i čokoladnom ukusu!