Priprema savršenih palačinki može biti pravi užitak za svakog ljubitelja slatkih delicija.

Uz ove korake možete napraviti savršeno tanke, mekane i ukusne palačinke
Foto: Pixabay - Ilustracija | Omiljena poslastica

Skoro da ne postoji osoba koja ne voli palačinke, ali ponekad je pravi izazov napraviti ih savršeno tankima, mekanima, a uz sve to osigurati fantastičan okus. Ipak, ako pratite ove korake, postoji šansa da će ovaj recept postati vaš omiljeni. 

Trik je ne sastavljati sve sastojke odjednom, nego ići postepeno. 

Za početak, u velikoj posudi umutite dva jaja s prstohvatom soli, dok smjesa ne postane lagano pjenasta. Zatim dodajte 200 grama brašna i polako ulijevajte 300 ml mlijeka, neprestano miješajući kako biste izbjegli stvaranje grudvica. Kada dobijete glatku smjesu, dodajte još 200 ml vode i dvije kašike ulja, što će osigurati da palačinke budu mekane i elastične.

Zagrijte tavu s tankim slojem ulja na srednjoj temperaturi. Kada je tava dovoljno vruća, sipajte smjesu u sredinu tave, zatim brzo rotirajte tavu kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila po cijeloj površini. Palačinku pecite dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi, a zatim je okrenite i pecite još nekoliko sekundi s druge strane.

Najbolji dio dolazi nakon pečenja – vrijeme je za punjenje. Klasične palačinke možete namazati tankim slojem džema, meda ili čokoladnog namaza. Ako ste ljubitelj slanog, možete ih napuniti sirom, šunkom ili kombinacijom povrća i sira. Palačinke poslužite tople, a po želji ih možete posuti šećerom u prahu ili ukrasiti svježim voćem.

Ovaj jednostavan recept osigurava da svaki put dobijete savršeno tanke, mekane i ukusne palačinke koje će oduševiti svakog gosta za stolom.