Severe Weather Europe (SWE) u svojoj najnovijoj dugoročnoj prognozi za zimu 2024/2025. iznosi pretpostavku da bi predstojeća zima mogla biti znatno hladnija nego što se prethodno očekivalo.

Tri znaka da će predstojeća zima biti hladnija nego što smo očekivali
Foto: Unsplash | Ilustracija

Iako najnovije prognoze ECMWF sugeriraju topliju zimu uz pozitivni model severnoatlantske oscilacije (NAO), Severe Weather Europe ukazuje na tri ključna faktora koji bi mogli dovesti do suprotnog efekta.

Fokus je bio na zimskom uzorku pritiska u sjevernom Atlantiku i tri faktora koji mogu promijeniti njegov razvoj za narednu zimu.

Zimski obrasci u Sjevernom Atlantiku

Sjevernoatlantska oscilacija (NAO) najvažniji je obrazac u analizi zimskih vremenskih uslova. NAO opisuje promjene u pritisnom polju između Grenlanda i centralnog sjevernog Atlantika, što utječe na vremenske uslove od Sjedinjenih Američkih Država i Kanade do Evrope.

Pozitivan NAO donosi toplije zime u Evropi i Americi, dok negativan NAO rezultira hladnijim temperaturama i većom količinom snijega, prenosi Tuzlanski.ba.

Prema trenutnim prognozama, ECMWF predviđa pozitivan NAO za predstojeću zimu, što ukazuje na toplije vrijeme. Međutim, SWE ističe da tri specifična faktora mogu promijeniti ovu prognozu.

Uticaj La Ninje

Prvi od tih faktora je El Ninjo Southern Oscillation (ENSO), posebno trenutna hladna faza La Ninje. Ova faza, koja se razvija u ekvatorijalnom Tihom okeanu, obično dovodi do negativnog NAO, što znači hladnije vrijeme u centralnom i istočnom dijelu SAD-a i Evrope. Očekuje se da će La Ninja biti slaba tokom jeseni i zime, ali će njen utjecaj na vremenske uslove biti značajan.

Atlantski meridionalni način

Drugi ključan faktor je atlantski meridionalni način (AMM). Pozitivan AMM može biti povezan sa negativnim NAO fazama, što podržava predviđanje hladnijih zima. Okeanske prognoze sugeriraju da bi AMM mogao utjecati na stvaranje hladnijih vremenskih uslova.

Utjecaj vjetrova

Treći faktor je kvazi-dvogodišnja oscilacija (QBO), koja se odnosi na varijacije vjetrova visoko u stratosferi. Ovi vjetrovi mogu značajno ujecati na zimske vremenske obrasce. Zapadni QBO, kakav je trenutno prisutan, može doprinijeti negativnom NAO modelu, što dodatno ukazuje na mogućnost hladnijih zimskih mjeseci.

Kombinacija ovih faktora sugeriše da bi zima 2024/2025. mogla donijeti hladnije vrijeme nego što trenutno prognoze predviđaju.

Dok ECMWF vidi topliju zimu, SWE ističe da La Ninja, AMM i QBO svi ukazuju na mogućnost negativnog NAO modela, što bi moglo rezultirati zimskim uslovima u centralnim i istočnim dijelovima SAD-a i Evrope.

Ove promjene u vremenskim obrascima ukazuju na potrebu za daljim praćenjem i analizom kako bi se preciznije predvidjeli predstojeći zimski uslovi.