Tortilje od karfiola: Ukusna i zdrava zamjena za hljeb
Foto: Tuzlanski.ba

Tortilje od karfiola idealan su izbor za brojne dijete, poput Paleo ili bezglutenske, jer ne sadrže brašno i vrlo su zasitne, te se lako uklapaju u svaki obrok.

Možeš ih koristiti za sendviče, poslužiti ih s umakom, priložiti uz jelo ili ih jednostavno jesti same. Priprema ovih ukusnih tortilja neće ti oduzeti puno vremena, a oduševit će svakoga.

Potrebne su ti sljedeće namirnice:

- 3/4 glavice karfiola
- 2 jaja
- 1/4 šoljice nasjeckanog svježeg korijandera
- sok pola limete (možeš dodati i malo naribane korice)
- sol i biber

Upute:

1. Pećnicu zagrij na 190 stepen, a lim obloži papirom za pečenje.

2. Karfiol usitni u multipraktiku, a zatim ju stavi u mikrovalnu na 2 minute. Smjesu dobro promiješaj, te kuhaj u mikrovalnoj dodatne 2 minute. Kuhinjskom krpom ili gazom dobro iscijedi karfiol (pripazi da se pritom ne opečeš jer je smjesa jako vruća).

3. U zdjeli izmiješaj jaja, karfiol, korijander, limetu, sol i biber. Rukama oblikuj 6 malih tortilja te ih posloži na papir za pečenje.

4. Tortilje peci 10 minuta, oprezno ih okreni na drugu stranu te vrati u pećnicu na dodatnih 5 do 7 minuta. Ohladi ih na rešetki.

5. Iako ih možeš jesti i pripremljene u pećnici, najukusnije su ako ih nakon toga dodatno zapečeš na tavi. Dovoljno je zagrijati tavu, lagano pritisnuti tortilje i čekati minutu do dvije, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. (Tuzlanski.ba/Index.hr)

tortilje-karfiol