Kada je vani sezona prehlade i gripe, na kuhinjskom stolu se onda sve češće serviraju razne vrste supa i supastih proizvoda.
Supa od kukuruza mnogima je omiljeno jelo, bez obzira na godišnje doba. Kukuruz ne morate jesti samo kuhan i grilan! Ova zrnca sreće možete iskoristiti za odlične supe koje su toliko zasitne da se mogu poslužiti kao samostalan obrok.
Recept je jednostavan, sastojci su pristupačni, a supa je gotova za čas!
Sastojci
Pola malog poriluka
1 šoljica tikve narezane na kockice
2 šoljice vode
2 šoljice nezaslađenog bademovog, rižinog ili sojinog mlijeka
3 kašike svijetlog misa
1 šoljica zrna kukuruza
3 grančice peršuna grubo narezanog
Priprema
1. U lonac složite sloj poriluka pa sloj tikve. Dodajte vodu, pokrijte i kuhajte na srednjoj vatri dok ne proključa. Dodajte mlijeko, poklopite i smanjite vatru na minimum.
2. Polako kuhajte dok tikva posve ne omekša, 35 minuta. U blenderu izmiksajte supu u pire, pa je vratite u lonac da polako proključa. Odvojite malu količinu tekućine u kojoj ćete otopiti miso.
3. Razrijeđeni miso i kukuruz umiješajte u lonac pa pustite da se ponovo zagrije, ali pazite da ponovo ne proključa. Kada se dovoljno zagrijete, skinite i poklopite, te pustite da odstoji.
Prijatno!