Ako ste ljubitelji kafe, vjerovatno svako jutro nakon buđenja popijete jednu šoljicu, ali nakon što saznate ovu činjenicu, vjerovatno ćete promijeniti mišljenje.

Stručnjak otkrio šta se nalazi u mljevenoj kafi: Neki su je počeli izbjegavati
Foto: Ilustracija

Doktor iz Ujedinjenog Kraljevstva Karan Ray otkrio je što se sve može nalaziti u mljevenoj kavi i zgrozio mnoge, piše Metro.

Naime, otkrio je kako postoji vjerovatnost da naša mljevena kafa uključuje mali postotak žohara i komadića drugih insekata. To se ne radi namjerno ili za okus, već se ti insekti slučajno nađu u vrećicama kafe.

Agencija za hranu i lijekove iz SAD-a provela je studije koje su pokazale da se do 10 posto zrna kafe zarazi žoharom i drugim insektima.Mašine za prženje i mljevenje kafe nisu ih u stanju potpuno preraditi, pa se insekti samo ispeku i samelju u zrno. Ova agencija dopušta određenu količinu dijelova kukaca u našoj hrani sve dok ne prelazi određeni postotak. 

U Bosni i Hercegovini kao i zemljama regiona za sada nisu propisane granične vrijednosti za biološke nečistoće, niti su takva ispitivanja hrane obavezna.

"Mljevena kafa kakvu dobivate u većini trgovina sadrži određenu količinu žohara. Obično se to ne može potpunosti spriječiti. Tako se samo ispeku i samelju sa zrnima kafe. Većina nadležnih tijela za hranu dopušta određeni postotak dijelova kukaca u našoj hrani. Ako ste alergični na žohare, klonio bih se mljevene kafe" – objasnio je u videu objavljenom na TikToku.

Mnogi su ostali šokirani ovim saznanjem i odlučili da više neće konzumirati kafu.

"Ovo stvarno nisam trebao znati! Svaki dan pijem kafu, uništio si mi jutarnji ritual" – samo je jedan od mnogobrojnih komentara.