Na prvi pogled kombinacija ukusa orijenta i sezonskog voća može vam izgledati čudno, ali na drugi pogled bićete oduševljeni.
Bacite pogled na proljetnu slasticu i obradujte nepce. Za ljubitelje jagoda ovaj će recept biti veliko osvježenje.
Sastojci:
1 pakovanje kora za pitu, tanjih
125 g maslaca
2 jaja
100 g šećera
125 g mlijeka
125 g slatke pavlake
1 kašičica đumbira
2 kašičice paste od susama (tahinija)
Sirup:
200 ml vode
100 g šećera
sok pola limuna
malo đumbira
Plus:
Jagode i pistacije za posluživanje
Priprema:
U posudu slažite kore koje ste nagužvali u harmoniku. Slažite dvije po dvije. Pecite na 180 stepeni 10 minuta.
Dok se kore peku rastopite maslac. Prelijte maslacem i pecite još deset minuta. Dok se kore peku pripremite fil od jaja, šećera, mlijeka, slatke pavlake, đumbira i tahinija.
Žicom izmješajte sve sastojke. Prelijte preko kora. Pecite 30 minuta. Sastojke za sirup stavite u šerpu i kuvajte desetak minuta. Prelijte kolač. (Nezavisnenovine)