Jedinstvena poslastica koja se vrlo brzo i jednostavno priprema i uspijeva svaki put
Sastojci
Za tijesto:
100 g masti
1 jaje
3 kašike meda
2 kašike kakao praha
270 g brašna
50 ml mlijeka
1 kašičica sode bikarbone
Za krem:
500 ml mlijeka
4 kašike šećera
60 g (5 kašika) griza
50 g bijele čokolade
Priprema
1. Brašno pomiješati sa sodom bikarbonom. U drugu posudu staviti mast, jaje, med, kakao i mlijeko i izmiksati.
2. Postepeno dodavati brašno, pa nastaviti miješenje rukom da se dobije fino, mekano tijesto, pa ga podijeliti na dva jednaka dijela.
3. U malo mlijeka dodajte šećer i griz, promiješajte, a ostatak mlijeka stavite na ringlu da provri.
4. U tankom mlazu sipajte razmućeni griz, neprestano miješajući. Dodajte čokoladu i rastopite je u grizu. Ostavite da se malo prohladi, povremeno promiješajte da se ne bi stvorila korica.
5. Sada razvucite posebno obje kore na papiru. Prvu koru sa papirom stavite u odgovarajući pleh i izbockajte je viljuškom na nekoliko mjesta. Na koru sipate mlaku kremu. Drugu koru takođe izbockajte viljuškom i stavite je naopako preko kreme i rukama nježno poravnajte odozgo kako bi se krema i kora zalijepile.
6. Pecite pitu na 180 stepeni oko 10 minuta. Pitu ohladite u frižideru.
7. Po želji dodajte glazuru od čokolade ili pospite pitu prah šećerom. (stvarukusa.rs)