Desert u čašama kombinuje nekoliko ukusnih slojeva - mousse sa bijelom čokoladom, mousse sa mliječnom čokoladom, kafu i sjemenke nara, piše Ženski magazin.
Sastojci:
Kafa 250 ml,
1 i 1/2 kašike želatina,
2 jajeta
2 kašike smeđeg šećera
slatka pavlaka 50 ml,
kašika limunovog soka,
80 g šećera u prahu,
3 kašike putera
100 g mliječne čokolade (može i gorka),
kašika kakaa,
100 g bijele čokolade,
veliki nar (umjesto nara možete koristiti jagode),
za posipanje: kakao ili rendana čokolada,
Priprema:
Desert od kafe u čašama kombinuje nekoliko ukusa: slatki čokoladni mousse, gorku kafu i blago kiseli nar. Za još zanimljiviju kombinaciju, mliječnu čokoladu možete zamijeniti mentom.
Natopite želatin u 250 ml kafe. Dodajte smeđi šećer. Pripremite 4 šolje i sipajte pripremljen žele u njih.
Otopite čokoladu. Pripremite bijelu čokoladu odvojeno, a mliječnu čokoladu odvojeno.
Bjelanca se odvajaju od žumanjaca. Žumanjce umutite sa šećerom u prahu, dodajte pavlaku i puter, pa sve opet umutite. Masu podijelite na 2 jednaka dijela. U jedan dio mase dodajte rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugi tamnu.
Posebno umutite belance u čvrsti snijeg. Dodajte pola mase od umućenih bjelanaca u mousse od bijele čokolade, a drugu polovinu u mousse od mliječne čokolade. Izmiješajte mousse od tamne čokolade sa kakaom. Iz nara izvadite sjemenke. Poprskajte žele od kafe sjemenkama nara. Položite tamni mousse. Ponovo pospite sjemenke. I dodajte bijeli mousse.
Gotov desert pospite kakaom ili rendanom čokoladom. (Tuzlanski.ba)