Recept dana: Čokoladna pita
Foto: Tuzlanski.ba

Potrebno:

Tijesto:
• 150 g putera
• 250 - 300 g brašna
• 1 žumance
• prstohvat soli
• 4 kašike hladne vode

Fil:
• 6 jaja, 8 kašika šećera
• 150 g mljevenih oraha ili lješnjaka
• 50 g čokolade, sok od pola limuna
• šećer u prahu sa vaniliom

Priprema:

Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka, podijeliti na dvije lopte, uviti u foliju i ostaviti 2 sata u frižideru. Tijesto može i da prenoći u frižideru. Pleh u kojem će se peći pita mora biti manji. Dobro podmazati pleh i na dno staviti razvijenu koru tako da malo obložite i stranice. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati otopljenu čokoladu, sok od limuna i mljevene orahe ili lješnjake. Na kraju dodati snijeg od 6 bjelanca i sve lagano promiješati da se sjedini. Preko fila staviti drugu koru i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Probati čačkalicom da li je pečen fil jer njega ima više i rjeđi je. Ohladiti pitu, sjeći na željenu veličinu i zašećeriti šećerom u prahu zamirisanom vanilom po želji.

cokoladna-pita_1406982246