Foto: Ilustracija

Peciva sa puterom neodoljivo mirišu i mogu se spremati i u slanoj i u slatkoj varijanti. Osnovni recept za puter-kifle je bez ikakvih nadjeva – džema, sira, šunke, krema...

Sastojci:

- 600 g brašna

- kocka svježe germe ili 40g

- 300 ml vode

- 2 kašike šećera

- kašika soli

- 125g putera

- 2 jajeta

- 3 kašike majoneze

Priprema:

Sipajte vodu u šerpicu, pa je stavite na ringlu da se malo zagrije. Skinite posudu sa ringle, u vodu dodajte izmrvljenu germu,  šećer i kašiku brašna, pa razmutite i ostavite pet minuta da se aktivira.

U veliku posudu sipajte brašno, dodajte aktiviranu germu, jaja i so, pa zamijesite tijesto.

Prekrijte posudu sa pamučnom krpom i ostavite da odstoji sat vremena - toliko mu je potrebno da se udvostruči.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom u krug, pa ga premažite puterom koji je odstojao na sobnoj temperaturi.

Zasijecite tijesto na osam dijelova, pa prebacite dijelove jedan preko drugog i opet ostavite da odstoji, ovog puta pola sata.

Još jednom razvucite tijesto oklagijom u krug, isjecite ga u 16 trouglova, pa zarolajte kiflice i spuštajte ih podmazan pleh.

Svaku kiflicu premažite majonezom i pecite na 200 stepeni dvadesetak minuta.

Prijatno! (telegraf.rs)