Peciva sa puterom neodoljivo mirišu i mogu se spremati i u slanoj i u slatkoj varijanti. Osnovni recept za puter-kifle je bez ikakvih nadjeva – džema, sira, šunke, krema...
Sastojci:
- 600 g brašna
- kocka svježe germe ili 40g
- 300 ml vode
- 2 kašike šećera
- kašika soli
- 125g putera
- 2 jajeta
- 3 kašike majoneze
Priprema:
Sipajte vodu u šerpicu, pa je stavite na ringlu da se malo zagrije. Skinite posudu sa ringle, u vodu dodajte izmrvljenu germu, šećer i kašiku brašna, pa razmutite i ostavite pet minuta da se aktivira.
U veliku posudu sipajte brašno, dodajte aktiviranu germu, jaja i so, pa zamijesite tijesto.
Prekrijte posudu sa pamučnom krpom i ostavite da odstoji sat vremena - toliko mu je potrebno da se udvostruči.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom u krug, pa ga premažite puterom koji je odstojao na sobnoj temperaturi.
Zasijecite tijesto na osam dijelova, pa prebacite dijelove jedan preko drugog i opet ostavite da odstoji, ovog puta pola sata.
Još jednom razvucite tijesto oklagijom u krug, isjecite ga u 16 trouglova, pa zarolajte kiflice i spuštajte ih podmazan pleh.
Svaku kiflicu premažite majonezom i pecite na 200 stepeni dvadesetak minuta.
Prijatno! (telegraf.rs)