U ovim zimskim periodima počastite se jednom poslasticom koja će vam osvježiti tmurne dane februara.
Sastojci za tijesto:
2 jaja
8 g vanilin šećera
100 g šećera
50 ml suncokretovog ulja
50 g putera
340 g brašna
10 g praška za pecivo
Sastojci za kremu:
200 g kompota od breskve (ocijeđenog)
400 ml mlijeka
10 g vanilin šećera
1 žumance
3 kašike šećera
4 kašike kukuruznog skroba
200 ml šlaga
sjeckani bademi
Postupak:
U veću činiju staviti jaja, vanilin šećer, šećer i ulje i dobro umutiti. Dodajte puter i promiješajte. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i umijesite tijesto rukama.
Odvojite dio tijesta i napravite kuglu veličine šake, umotajte je u providnu foliju i stavite u zamrzivač na 20 minuta. Podmazan okrugli kalup (prečnika 24 cm) obložite preostalim tijestom po dnu i malo po ivici.
Breskve isijecite na kockice. U šerpu sipajte mlijeko, dodajte vanilin šećer, žumanca i 3 kašike šećera. Zatim dodajte 4 kašike kukuruznog skroba i sve umutite da dobijete fini krem. Sipati šlag i sve dobro umutiti.
Dodajte sjeckane breskve i dobro promiješajte. Prebacite kremu na tijesto u kalupu i izgladite ga. Narendajte tijesto iz zamrzivača preko kreme. Preko toga pospite listiće badema. Pecite u rerni zagrijanoj na 180-200 stepeni oko 25 minuta. Izvadite tortu iz rerne i kalupa i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!