Napravite desert koji će se uz šolju čaja ili mlijeka savršeno uklopiti u hladne dane koji nam dolaze...
Potrebni sastojci:
1,5 šolja ulja
2 šolje šećera
3 jaja
3 šolje brašna
¼ kašičice mljevenog karanfilića
1 kašičica cimeta
¼ kašičice mljevenog muškatnog oraščića
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
1 šolja nasjeckanih oraha
3 jabuke, oguljene i isjeckane na kockice
1 kašika ruma
Glazura: ¼ šolje maslaca, pola šolje smeđeg šećera, ¼ kašičice soli, 1/3 šolje mlijeka ili slatkog vrhnja, 1 šolja šećera u prahu.
Postupak pripreme:
1. U posudi za miješanje, mikserom mutite šećer i ulje otprilike tri minute.
2. Dodajte jaja, jedno po jedno i sve umutite da dobijete jednoličnu smjesu.
3. U posebnoj posudi izmiješajte brašno, začine i sodu bikarbonu, pa sve polako sipajte u smjesu jaja i ulja. Miješajte da dobijete tijesto bez grudvica.
4. Na samom kraju u tijesto umiješajte rum,orahe i jabuke. Pripremljenu smjesu sipajte u kalup i pecite u rerni koju ste zagrijali na 160 stepeni sat i po.
5. Pred kraj pečenja pripremite glazuru.
6. U manju šerpu stavite sve sastojke osim šećera u prahu, pa zagrijavajte na umjereno jakoj temperaturi na ringli.
7. Kad je glazura prokuhala ostavite da se dinsta minutu, a zatim sklonite s ringle, ostavite da se prohladi sedam minuta, pa umiješajte šećer u prahu.
8. Toplu glazuru prelijte preko kolača. (coolstyle.ba)