Foto: Tuzlanski.ba

Jede vam se nešto čokoladno, a zdravo? Imamo savršen recept za vas. U pitanju su rižine pahuljice sa čokoladom i puterom. Osim što nakon njih nećete osjećati grižnju savjesti, ovi kolutići su veoma jednostavni za pripremu, a obećavamo vam, svi će ih obožavati.

Rižine pahuljice su lagane i lako probavljive, idealne za djecu i osobe sa osjetljivom probavom. Ne sadrže emulgatore, konzervanse, umjetne boja, arome i pojačivače okusa. Ne sadrže ni holesterol te imaju nizak udio masnoća, prenosi Zdravija.

Prvenstveno se koriste za doručak samostalno ili u kombinaciji sa drugim žitaricama i mlijekom što predstavlja idealan i zdrav obrok za početak dana. Često se mogu naći u sastavu različitih muslija. Mogu se koristiti i u drugim jelima i desertima, musli pločicama i slično.

Mi vam danas spremamo rižine pahuljice na nešto drugačiji način i kao desert. U kombinaciji sa čokoladom i puterom koji volite, biće savršene za zasladiti dan.

Takođe su bezglutenske i veganske pa će u njima moći da uživaju i oni koji su alergični na gluten, kao i vegani.

Pogledajte i kako da ih napravite.

Sastojci:

200 g tamne čokolade
2 kašike bademovog putera, možete koristiti i drugi puter po želji
25 g rižinih pahuljica

Priprema:

U šerpi prokuhajte vodu.
Čokoladu izlomite u manju šerpu te joj dodajte puter i stavite na šerpu gdje kuha voda da se čokolada i puter istope na pari.
Kad je to istopljeno, sklonite sa vatre i ubacite rižine pahuljice unutra te promiješajte.
Od smjese napravite prstenove ako imate kalupe, ako ne, samo napravite kolačiće.
Stavite u frižider da se hladi oko 1 – 2 sata dok se ne stvrdnu.
Uživajte!   (Tuzlanski.ba)