Jabuka je kraljica jesenskog voća, a deserti i slastice u kojima je glavna zvijezda bili su jako česti u prošlosti.
Pripremite ovaj njemački kolač, vrlo jednostavan biskvit s nadjevom od jabuka i mirisnim cimetom te posipom od badema.
Sastojci:
1,5 šolja brašna
1/4 šolje + 3 kašike maslaca
1/3 šolje šećera
1 kašika ekstrakta vanilije
1 jaje
3/4 kašike praška za pecivo
1/4 kašike soli
Nadjev:
4-5 jabuka
1 kašika soka od limuna
1/2 kašike cimeta
Dodatno:
2/3 šolje brašna
1/4 šolje smeđeg šećera
1/4 kašike soli
1/2 kašike cimeta
1/4 šolje maslaca
1/3 šolje badema u listićima
Priprema:
Izmiksajte maslac sobne temperature i šećer. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte. Dodajte prašak za pecivo, sol i brašno te miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Zatim kuhačom izmiješajte, pa prebacite u okruglu tepsiju s rubovima koji se po potrebi mogu skidati. Rukama poravnajte tijesto po dnu i po stijenkama tepsije, malo posipajte brašnom da se smjesa ne lijepi. Podloga treba biti debljine oko 4 cm. Stavite u frižider da se stegne.
Pomiješajte smeđi šećer, brašno, sol i cimet. Dodajte maslac sobne temperature i miješajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu pa dodajte listiće badema. Smjesu pospremite u frižider.
Ogulite jabuke i narežite ih na komadiće. Pomiješajte ih u posudi s limunovim sokom i cimetom. Izvadite smjesu iz frižidera, pa rasporedite na jabuke. Pospite mješavinom listića badema i smeđeg šećera. Kolač pecite na 180°C oko 40-45 minuta. Kad se ohladi pospite ga šećerom u prahu.
(Skuhaj.hr)