Jednostavno i slatko, zovu je: "Torta nad tortama"
Foto: Tuzlanski.ba

Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjećaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepša od bilo koje čokolade.

Sastojci

Za kore:

3 x 5 bjelanca

3 x 10 kašika šećera u prahu

3 x 5 kašika mljevenih oraha

3 x 2 kašika brašna

Za krem:

1 litar mlijeka

15 žumanaca

10 kašika šećera

9 kašika brašna

250 gr. šećera u prahu

250 gr. margarina/maslaca

150 gr. mljevenih oraha

(malo mlijeka da se popare orasi)

200 gr. čokolade

3 kesice šlag krema od vanile

200 ml. mlijeka ili kisele vode za šlag krem

Priprema

Napraviti 3 korice od po 5 bjelanaca, 10 kašika šećera u prahu, 5 kašika oraha i 2 kašike brašna. Brašno i orahe pomiješati i lagano varjačom umješati u umućene bjelance. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pečene pokriti ih krpom dok spremate krem.

Krem: 7 žumanaca pomijesati sa 10 kašika sećera i 9 kašika brašna i skuhati krem u 1l mlijeka. Umutiti 8 žumanaca sa 250g prah sećera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmješati sa umućenim žumancima i sve izjednačiti sa ohlađenim kremom.

1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da bude kašasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene čokolade na skroz slaboj vatri. Umutiti 3 šlag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: Kora, šlag, crni fil, kora, šlag, bijeli fil, kora, šlag, crni fil. Staviti šlag po ivicama. (Većina stavlja crni fil jer ga ima najviše).

Posluživanje

Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjećaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepša od bilo koje čokolade. (korisno.net)