Dok je mnogim djevojkama nezamislivo otvoriti haubu od automobila, a kamo li nešto popraviti, Bejti Šehić iz Viteza je to svakodnevica. 

18-godišnjakinja iz Viteza razbija predrasude: Ne želim na fakultet, želim da popravljam automobile
Foto: Screenshot | Bejta na radnom mjestu

Bejta je Vitežanka koja završava četvrtu godinu srednje škole, a u slobodno vrijeme radi kao pomoćna radnica u automehaničarskoj radnji kod prvog komšije Fadila Ćajića.

''Otac me tjera na fakultet, ali ja volim popravljati automobile. Od malena volim auta, zanima me to. Mnogi kažu da je ovo muški posao, ali ja mislim da ga mogu raditi i žene'', riječi su ove mlade djevojke koja želi da bude automehaničarka.

Čajić je ostao zatečen kada se Bejta prijavila za rad u njegovoj radionici, jer kako je kazao, za 40 godina rada nije imao slučaj da se neka žena poželjela baviti ovim poslom. 

/ Anketa

Da li biste svoj automobil povjerili automehaničarki?
Rezultati

''Nije nikada do sad bila nijedna djevojka da se oko ovoga zanimala, da nešto uči oko toga. Nisam ni u snu sanjao da bi mi došlo žensko da radi'', kaže Fadil.

Bejta je, za sada, na obuci, gdje od starijih i iskusnih majstora uči zanat i tehniku, a voljela bi, kako kaže, usavršiti znanje i u budućnosti popravljati automobile jer joj je to želja od malih nogu.