Možete je pripremiti od špinata, lisnatog kelja i drugog svježeg lisnatog povrća, ali i smrznutog povrća poput graška, mahuna i brokule.
Zelena tjestenina hit je već nekoliko posljednjih sedmica na TikToku. Riječ je o klasičnoj tjestenini koja se poslužuje sa zelenim umakom punim vitamina i minerala.
Njenoj popularnosti pridonio je dobar okus, brza priprema, ali i činjenica da je riječ o vrlo fleksibilnom receptu koji možete pripremiti od bilo kojeg dostupnog povrća, prenosi punkufer.hr.
Možete je pripremiti od špinata, lisnatog kelja i drugog svježeg lisnatog povrća, ali i smrznutog povrća poput graška, mahuna i brokule.
Dodatnu slasnost daje joj neka vrsta mekanog sira poput ricotte ili fete, ali i dobro ekstradjevičansko maslinovo ulje te nešto začina.
Sastojci za zelenu tjesteninu:
300 g sušene tjestenine
200 g smrznutog graška i brokule
50 g feta sira
ekstradjevičansko maslinovo ulje
so i biber po želji
naribani parmezan za posluživanje
Priprema zelene tjestenine:
Zagrijte vodu u loncu, posolite je i pustite da provri.
Blanširajte u vrućoj vodi povrće u trajanju oko jedne minute.
Hvataljkom izvadite povrće iz vruće vode i prebacite ga u hladnu kupku.
U vruću vodu stavite sušenu tjesteninu i skuhajte je al dente prema uputama s pakovanja.
Blanširano povrće stavite u sjeckalicu povrća ili dobar blender i pomiješajte s nešto maslinova ulja, sirom, soli i biberom. Pulsirajte dok se sastojci ne sljube.
Dobijeni umak zagrijte u loncu sa skuhanom ocijeđenom tjesteninom i nešto vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Dobro promiješajte i odmah poslužite s nešto naribanog parmezana. Prijatno! (Tuzlanski.ba)