Džem od smokava sa chia sjemenkama po receptu nutricionistice
Foto: Tuzlanski.ba

Ako volite smokve, obavezno pripremite džem od njih u kombinaciji s chia sjemenkama.

Nekada smo džem i marmelade mogli "nabaviti" samo u maminoj ili bakinoj smoćnici, pa će vas pripremanje ovog slatkog namaza možda vratiti u djetinjstvo i vrijeme kada ste se motali mami oko pregače i jedva čekali da okusite poslasticu koja je pripremila.

strudle-smokve1_2015_09_02

Ovo ljetno voće dobar je izvor izvor energije te poboljšava koncentraciju i pamćenje. Naime, smokve sadrže i do 80 posto vode, a u isto vrijeme predstavljaju voće s najvišom razinom prirodnih šećera. Bogate su željezom, fosforom, kalijem, kalcijem, magnezijem, vitaminima B6, E, C te vitaminom A, ali i beta karotenom pa je smokve korisno jesti prije odlaska na sunčanje, piše Ordinacija.hr.

Smokve su bolji izvor vlakana od većine voća.

Recept je za vas pripremila mag. nutricionizma Ivana Šimić

Potrebni sastojci: 

-6 svježih smokava
-1 kašika limunova soka
-1 kašika limunove korice (iz organskog uzgoja)
-prstohvat cimeta

Priprema: Izmiksati sve sastojke, po potrebi dodati malo vode ili soka od jabuke. Dodati chia sjemnke (količina po želji) te sve staviti u frižider sat vremena kako bi chia sjemnke upile tekućinu i omekšale.

Čuvati u staklenci u frižideru i potrošiti u roku od 3-4 dana. (Tuzlanski.ba)

dzem-od-smokava-sa-chia-sjemenkama-po-receptu-nutricionistice-smokve