Kada pomislimo na focacciu, obično nam na pamet padaju slike sočne, maslinama ili rajčicama posute talijanske pogače. Međutim, u svijetu kulinarskih inovacija, granice tradicije često postaju mjesto gdje se rađaju nevjerovatni spojevi okusa.
U tom duhu, pripremite jedinstvenu poslasticu koja će zadovoljiti vaše čokoladne želje i pružiti dozu užitka – čokoladnu focacciu. Ovaj recept spaja ljepotu klasične focaccie s bogatstvom tamne čokolade, stvarajući jedno neodoljivo jelo koje će osvojiti srca ljubitelja slatkih poslastica.
Sastojci:
500 g brašna
7 g suhog kvasca
1 čajna kašika soli
1 čajna kašika šećera
350 ml tople vode
3 kašike maslinovog ulja
150 g tamne čokolade, narezane na komade
1 mješavina za vruću čokoladu
Priprema
Pomiješajte brašno, suhi kvasac, sol i šećer u posudi. Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje, te miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Premjestite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne postane glatko i elastično. Za prvo razvlačenje i preklapanje ravnomjerno pospite 1 kašiku čokoladne mješavine po tijestu. Zatim po tijestu pospite komadiće čokolade. Ponovno rastegnite tijesto i savite ga. Pokrijte posudu, pričekajte 15 minuta i zatim ponovite isti postupak još jednom.
Pokrijte tijesto i ostavite da naraste na toplom mjestu, dva do četiri sata, dok se ne udvostruči.
Ugrijte pećnicu na 200°C.
Premjestite tijesto u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i prstima napravite udubine u tijestu.
Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 20-25 minuta ili dok focaccia ne postane zlatno smeđa.
Izvadite iz pećnice i uživajte u ukusnoj čokoladnoj focacci.
U videu ispod možete i pogledati postupak pripreme:
View this post on Instagram