Foto: Tuzlanski.ba

Kolač s višnjama je omiljeni desert mnogih ljubitelja slatkiša.

Ovaj sočni kolač osvaja svojim jednostavnim pripremanjem i neodoljivim okusom.

Kombinacija mekane i vazdušaste teksture sa slatkim višnjama čini ga idealnim izborom za sve prilike.

Priprema ovog kolača je brza i jednostavna, a potrebno vam je:

250 g svježih višanja (ili smrznutih, otopljenih i ocijeđenih)

150 g maslaca (sobne temperature)

150 g šećera

3 jaja

200 g glatkog brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 vanilin šećer

Prstohvat soli

Malo maslaca ili ulja za podmazivanje kalupa

Malo brašna za posipanje kalupa

Šećer u prahu za posipanje po kolaču (opcionalno)

Priprema:

Pripremi višnje: Operite svježe višnje, ocijedi ih i uklonite koštice. Ako koristite smrznute višnje, ostavite ih da se otope i ocijede prije nego što ih koristite u receptu.

Priprema kalupa: Zagrijte pećnicu na 180°C. Podmažite dno i stranice kalupa za pečenje (najbolje je koristiti kalup za tortu ili tepsiju s pomičnim dnom) maslacem ili uljem. Pospite malo brašna po kalupu kako bi se kolač lakše izvadio nakon pečenja.

Miješanje smjese: U velikoj posudi, mikserom ili ručno, umutite maslac sa šećerom dok ne postane kremasto. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Zatim dodajte vanilin šećer i prstohvat soli te nastavite miješati dok se sve dobro sjedini.

Dodavanje brašna i praška za pecivo: Dodajte glatko brašno i prašak za pecivo u smjesu od maslaca i jaja. Promešajte pažljivo kako bi se sastojci sjedinili, ali nemojte pretjerivati u mješanju kako ne bi izgubio vazdušastu teksturu.

Dodavanje višanja: Nježno umiješajte ocijeđene višnje u smjesu. Pazite da ne oštetite višnje dok ih dodajete i ravnomjerno rasporedite po smjesi.

Pečenje: Sipajte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite kolač oko 30-40 minuta, ili dok kolač ne dobije zlatno smeđu boju. Kako bi provjerili da li je kolač gotov, zabodite čačkalicu u sredinu kolača - ako izađe suha, kolač je pečen.

Posluživanje: Izvadite kolač iz pećnice i ostavi ga da se ohladi u kalupu nekoliko minuta prije nego što ga izvadite. Nakon što se potpuno ohladi, možete ga posuti šećerom u prahu prije posluživanja (ako želite).

Poslužite ga uz kafu, čaj ili vanilin sladoled za još veći užitak.