Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vatra ugrožava odašiljač BH Telecoma: Gori u svim krajevima BiH

pozar reuters
Preuzmite sliku

Popularno

U općini Jablanica u Hercegovačko – neretvanskoj županiji trenutno je aktivan požar na području Glogova, na obroncima Prenja, koji se proširio s teritorije Mostara, priopćeno je iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

\"pozarPožar se bliži repetitoru BH Telecoma na Vidovu. U gašenju sudjeluju radnici Šumarstva iz Jablanice i Uprave za šumarstvo HNŽ, te radnici BH Telecoma. Kada je u pitanju stanje u općini Konjić i gradu Mostaru, nema bitnih promjena u odnosu na prethodni izvještaj.

Na području Srednjobosanske županije, u općini Novi Travnik danas su registrirana dva šumska požara na lokalitetima Krstac i Kamenjaš, a gase ih radnici šumarije. U Kantonu Sarajevo požar u rejonu Hranisava na Bjelašnici, koji je bio aktivan nekoliko dana, ugašen je. U gašenju su sudjelovali pripadnici DVD Tarčin, radnici poduzeća \'Sarajevošume\’, PVB Sarajevo i DVD Novo Sarajevo.

Zbog visokih temperatura i mogućnosti da se požar ponovo aktivira iz dubokih žila izgorjelih biljaka, na požarištu su ostali da dežuraju pripadnici DVD Tarčin. U 14:36 sati izbio je požar u rejonu Borija, gdje gori nisko raslinje, a vatra bi mogla ugroziti obližnje vikendice, te je na ovom lokalitetu u tijeku intervencija PVB Sarajevo.

U Hercegbosanskoj županiji, na području općine Livno od 11:50 sati aktiviran je požar iznad sela Prolog gdje gori trava i nisko raslinje. Požar je stavljen pod nadzor, a na požarištu i dalje dežuraju pripadnici šumarije.

Na području Tuzlanske županije Vatrogasna jedinica općine Tuzla trenutno gasi dva požara niskog raslinja i šume na lokalitetima Avdibašića i Trakilovića. U općini Lukavac požar većih razmjera zahvatio je kotu Plavetno brdo i širi se u pravcu općine Banovići i Zavidovića. U općini Kalesija aktivan je stari požar na šumskom kompleksu Gojčin i požar u Seljublju, dok u Lukavici Donjoj u općini Gradačac požar prijeti vikendici i voćnjaku. Vatrogasne jedinice su na terenu.

Na području Gornje Gračanice – (Tuganje i Bare), u Zeničko – dobojske županije šumski požar (površine oko 3,5 km) je i dalje aktivan, ali je pod kontrolom i lokaliziran. Trenutno se vodi akcija na likvidaciji unutarnjeg dijela požarišta, u kojoj sudjeluju pripadnici ŠPD-a, DVD i PVJ Zenica, te mještani. Tijekom dana se očekuje njegovo gašenje.

U općini Kakanj na lokalitetu izletišta Ponjeri, šumski požar visoke šume i niskog raslinja je pod kontrolom radnika ŠPD-a, koji trenutno vrše prokopavanje puteva da se požar ne bi širio, dok je šumski požar na području Vukanovića lokaliziran, a i dalje se vrši njegovo gašenje.

Na području općine Olovo u 13 sati je izbio požar koji je zahvatio nisko raslinje i livade, te visoke šume na području naselja Milankovići i Vukotići, površine oko dva hektara sa tendencijom širenja. U gašenju sudjeluju radnici ŠPD-a i TVJ Olovo sa dva vozila, navodi se u redovnom izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite o stanju na teritoriji Federacije BiH.

Tuzlanski.ba / Bljesak.info

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: