Federalni ministar energije rudarstva i industrije Vedran Lakić i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić danas su u Sarajevu održali sastanak na kojem su razgovarali o tekstu Zakona o električnoj energiji i gasu Bosne i Hercegovine.

Ministri Lakić i Đokić razgovarali o obavezama iz Trećeg energetskog paketa
Foto: Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije | Sastanak

Ministar Lakić je kazao kako se od prvog dana zalažu za donošenje ovog zakonskog rješenja i kako očekuju da će isti uskoro biti na sjednici Savjeta Ministara BiH.

"Osnovne principe ovog Zakona smo kao entitetski ministri dogovorili, te nam još preostaje upoznavanje Vlada FBIH i RS sa ovim zakonskim pijedlozima. Ovim zakonskim rješenjima želimo izbjeći primjene CBAM-a u Bosni i Hercegovini”, kazao je  ministar Lakić, dodavši da će u tom slučaju sredstva od taksi ostajati u BiH nama na upravljanje i ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije, a u suprotnom će taj novac ići u budžet Evropske unije.

Tokom sastanka razgovaralo se i o problematici oko snabdijevanja gasa za Kanton Sarajevo i Istočno Sarajevo.

„Očekujem da će nadležna privredna društva za transport gasa iz Federacije BiH i Republike Srpske u narednom periodu kroz aktivan dijalog regulisati otvorena pitanja i da će se obezbijediti nesmetan protok i snabdijevanje Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva ovim energentom. Podršku ministra Lakića i mene imaju u tom procesu“, istakao je ministar Đokić.