Camlica, najveća džamija u Turskoj otvorena je 2019. godine, a sa kapacitetom od 63.000 ljudi je najveća turska džamija a nalazi se na 15. mjestu liste najvećih u svijetu.

Amra i Edin Džeko posjetili najveću džamiju u Turskoj, prima čak 63.000 vjernika
Foto: Amra Džeko | Instagram | U gradnju uloženo 110 miliona dolara

Slobodno vrijeme Amra i Edin su iskoristili da posjete najveću džamiju u Turskoj, Velika džamija Camlica nalazi se u Uskudaru u Istanbulu i sadrži umjetničku galeriju, biblioteku i konferencijsku dvoranu.

Fotografiju zabilježenu na platou ispred džamije Amra je objavila na svom Instagram profilu i za svega 40 minuta od objave prikupila preko 12.000 lajkova. 

Izgradnja džamije koštala je 110 miliona američkih dolara koje je turska vlada uložila u realizaciju ovog megaprojekta. Arhitektonsko planiranje Camlice započelo je 2000. godine, a dizajn je inspirisan osmanskom arhitekturom i djelima Mimara Sinana.

Džamija, koja može ugostiti 63.000 ljudi, postala je jedan od simbola grada svojim osmansko-seldžučkim fuzionim arhitektonskim stilom.

To nije samo džamija već i kompleks koji uključuje muzej turske islamske umjetnosti, biblioteku, umjetničku galeriju, konferencijsku dvoranu, radionice, kao i parkiralište kapaciteta 3.500 automobila.

Ima šest minareta koji predstavljaju šest stubova vjerovanja islama. Četiri minareta visoka su 107,1 metar, što je počast pobjedi Turaka Seldžuka 1071. godine u Manzikertu protiv bizantske vojske čime se Anadolija "otvorila" za tursku dominaciju.

Njena glavna kupola visoka 72 metra predstavlja 72 nacije koje žive u gradu. Druga kupola prečnika 34 metra predstavlja broj registarskih tablica automobila iz Istanbula.

U kupolu je upisano i 16 Allahovih imena koja simboliziraju broj država koje su osnovali Turci.