Nakon što je Tuzlanski.ba objavio tekst o postavljanju predizbornih plakata na za to nepredviđenim mjestima u Tuzli, isti su uklonjeni za manje od 24 sata. 

Foto: Tuzlanski.ba | Kritika urodila plodom

Nakon što je započela predizborna kampanja, u užem i nešto širem gradskom jezgru Tuzle, najveći broj nepropisno postavljenih plakata pripadao je Socijaldemokratskoj partiji (SDP). 

Tuzlanski.ba je jučer objavio tekst uz fotografije na kojima su se mogli vidjeti nepropisno postavljeni plakati, a za nešto manje od 24 sata uslijedila je reakcija.

Vezani članak Plakati na nepropisnim mjestima kao dio predizborne dekoracije u Tuzli

Za sada nije poznato da li je reagovala Služba za inspekcijske poslove ili su stranke odlučile prihvatiti kritiku i djelovati u skladu sa zakonom, ali pravovremena reakcija i odgovornost zasigurno doprinose jačanju povjerenja građana u kandidate i stvaranju okruženja u kojem se zakon i pravila poštuju i jednako važe za sve.

Podsjećamo, zabranjeno je postavljanje plakata, oglasa i sličnih objava van dozvoljenih mjesta, kao i ispisivanje poruka bilo kojeg sadržaja, a naročito na: fasadama, stalnim ogradama, potponim zidovima, rasvjetnim stubovima, stubovima saobraćajne signalizacije i ostalim stubovima, energetskim i drugim postrojenjima i sličnim objektima, kao i na trotoarima, bez odobrenja.

Za kršenje navedenih odredbi predviđene novčane kazne u rasponu od 50 do 500 KM za fizičko lice, 1000 do 10.000 KM za pravno lice i 200 do 1000 KM za ogovorno lice u pravnom licu'', saopštili su nedavno iz Službe za inspekcijske poslove. 

Kritika u konkretnom slučaju je urodila plodom, a Tuzlanski.ba će kao društveno odgovoran medij nastaviti biti važan korektivni faktor u svojoj dugogodišnjoj misiji za bolji, ljepši i ugodniji život svih građana Tuzle.