Darién Gap regija je koja povezuje Srednju i Južnu Ameriku – proteže se od najistočnijeg dijela panamske prevlake pa sve do područja sjeverozapadne Kolumbije, oko zaljeva Urabá, koji je u biti dio zaljeva Darién.

Najopasniji kutak svijeta: Područje u kojem dominiraju pobunjenici, krijumčari i smrtonosni insekti
Foto: Instagram I Luis Zamora, @luis_zamorav | Najopasnije mjesto na svijetu

Područje je to sazdano od niza izazova – vrućina i tropska gusta prašuma kupana učestalim kišama, planinski lanci, močvare mangrova, neprohodni teren, divlje zvijeri, najrazličitije bolesti… Izolacija i opasnost drugo su ime tog područja, oduvijek.

"Kad ideš u Darién, povjeri se Mariji jer u njezinim je rukama ulaz, a u Božjim izlaz."

Navodno je upravo to u kamen uklesao jedan od španskih konkistadora, kao posljednji čin u svom životu, prije nego što je umro a njegovo tijelo pronađeno kako pluta u Pacifiku.

Bila legenda ili ne, regija pod nazivom Darién Gap svjetski je poznat i ozloglašeni kutak naše planete, jedno od, kažu, najopasnijih, ali i najkišovitijih mjesta na svijetu kojim vladaju bezakonje, pobunjenici, krijumčari drogom i ljudima.

Darién Gap već stoljećima slovi kao mjesto u koje se ne ide, zbog svojih crnih epiteta izaziva strah, ali isto tako i znatiželju, a posljednjih nekoliko godina postao je, uprkos svim izazovima koje boravak u tom području nosi, jedna od najprometnijih migrantskih ruta na svijetu.

Prelazak je moguć samo brodicama ili pješke

Radi svega navedenog eventualno putovanje tim područjem, koje niko ne preporučuje, dakle bolje rečeno ‘prelazak’ tog područja odvija se malim brodićima ili tradicionalnim plovilima. Jedina druga opcija (ako ne računamo zaobilaženje regije avionom ili brodom), jeste hodanje. Ono ipak predstavlja poseban izazov. S jedne strane, prolazak Darién Gapa pješke iznimno je naporan, ali i opasan pothvat. Prijetnje su doista brojne i već smo naveli većinu izazova – mjesto je to u kojem se, zbog izoliranosti i nepristupačnosti i najmanja, inače sasvim bezazlena povreda može pretvoriti u pitanje života i smrti.

Darién Gap naseljava najviše 25 hiljada pripradnika autohtonih naroda

Dakle, mimo tih pokušaja, područje je uvelike ostavljeno na uživanje tamošnjim autohtonim narodima Embera-Wounaan i Guna. Procjene o tome koliko njih tamo živi danas se kreću od 1200 do 25 tisuća ljudi, organiziranih u plemena. Urbanih središta nema. Jedino značajnije naselje jest La Palma, koja je glavni grad provincije Darién, s oko četiri hiljade stanovnika, na panamskoj strani.

Jedna od najzloglasnijih i najprometnijih migrantskih ruta na svijetu

Zbog svega navedenoga Darién Gap je apsolutno nerazvijen. Postojeće djelatnosti vežu se eventualno uz sječu drveća te poljoprivredu i stočarstvo, ali na mikro razini, no zato krijumčarenje ljudima i drogom cvijeta. Mjesto je to, koje je u posljednjih nekoliko godina, uprkos svim opasnostima, postalo i iznimno prometna migrantska ruta. Trend prolaska sve većeg broj migranata, koji se pokušavaju domaći zemlja Srednje Amerike pa eventualno SAD-a, krenuo je rasti 2010. godine, i to nezaustavljivo. Na primjer, 2019. godine opasan je put prešlo 24 hiljade ljudi, 2022. godine čak 250 hiljada ljudi, a nedavno nevjerovatnih 520 hiljada ljudi.

Blato do leđa, stalni ujedi insekata, glad i strah od silovanja

Prema pisanju britanskog Guardiana, koji se poziva na podatke panamskih vlasti, većina migranata je iz Venezuele, Ekvadora, Haitija, ali i Kine, dok UN izvještava, da prelazak tog opasnog područja i guste prašume može potrajati i 14 dana, ponekad i duže jer brojne migrante njihovi vodiči napuste. Mnogi od njih primorani su, za poprilične iznose, platiti usluge i po osam vodiča, a na putu se susreću s nizom opasnosti, među ostalim čestim pljačkama i napadima, među ostalim i silovanjima.

Prenijeli su i izjavu jednog 15-godišnjaka koji je prošao taj nevjerojatno opasan put.

“Darién je poput pakla. Pet dana hodanja kroz džunglu, kroz blato do leđa, insekti su nas cijelo vrijeme ujedali, bez hrane i u velikom strahu.

Uvijek smo znali za silovanja, no na sreću, to nam se nije dogodilo. Znamo da su silovali one ispred nas, no ne i nas. Neki kažu da siluju svakoga ko prolazi, bilo muško ili žena, no nama se to nije dogodilo”, glasile su njegove potresne riječi.

Inače, riječ je o samo jednom od maloljetnika koji, u želji za boljim životom, prelaze Darién Gap. Čak četvrtina migranata su maloljetnici, među kojima je mnoštvo njih bez pratnje odraslih. UN tvrdi da svaki dan Darién Gap pređe čak petoro djece bez pratnje.