Grad Tuzla, kroz aktivnosti Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, započinje novi ciklus čišćenja vodotoka u skladu s potpisanim okvirnim sporazumom i usvojenim planom.

Zapušteni vodotoci Tuzle konačno došli na red: Kreće prva faza čišćenja Jale, Soline, Joševice...
Foto: Tuzlanski.ba | Rijeka Jala

U prvoj fazi realizacije ovog projekta, posebna pažnja biće posvećena ključnim lokacijama na području grada, s ciljem poboljšanja sigurnosti i zaštite od poplava, kao i očuvanja okoliša.

U okviru prve faze čišćenja vodotoka na području Tuzle, radovi će obuhvatiti nekoliko ključnih lokacija.

Počet će se od rijeke Jale, na potezu od vrtića Pčelica na Ircu do Omege. Podsjećamo, upravo Jali je čišćenje vodotoka prijeko potrebno zbog alarmantnog stanja u kojem se nalazi, a koje je rezultat dugogodišnje zanemarenosti. 

Vezani članak Zaboravljena i zanemarena Jala: Građani se žale na nesnošljiv smrad, rješenje godinama izostaje

Na rijeci Solini čistiti će se dionica od Novog naselja do žutog mosta. U Gornjoj Tuzli planirano je čišćenje regulisanog dijela rijeke Jale, od mosta na ulazu u naselje pa sve do ambulante. Potok Ljubače biće očišćen u dijelu Morančana, od kućnog broja 19, a Tušanjski potok od praonice Jasna do Rudnika soli.

Radovi će također obuhvatiti i rijeku Joševicu u Srednjoj i Gornjoj Lipnici, kao i Moluški, Grabov i Mramorski potok.

Nakon realizacije I faze, nastaviće se s radovima II faze usvojenog plana čišćenja vodotoka na području grada Tuzle.

''Građanima zahvaljujemo na strpljenju, kao i na podršci i saradnji tokom izvođenja radova'', saopštili su iz Službe za  komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica.

Iako je ova intervencija neophodna za poboljšanje stanja okoliša i sprječavanje poplava, mnogi bi se složili da je trebala biti realizovana ranije.

Dugotrajna zapuštenost ovih vodotoka već je uzela svoj danak, čineći trenutne radove još urgentnijima kako bi se povratila sigurnost, ali i ljepota tuzlanskih rijeka i potoka.