Grad Tuzla će u srijedu, 2. oktobra 2024. godine, svečano obilježiti 81. godišnjicu od oslobođenja u II svjetskom ratu. 

Dan oslobođenja: Građani Tuzle će 2. oktobar proslaviti uz Halida Bešlića
Foto: Halid Bešlić | Facebook | Bešlić će nastupiti u Tuzli 2. oktobra

Tim povodom, Grad Tuzla će biti domaćin brojnim gostima iz Bosne i Hercegovine i gradova prijatelja iz inostranstva, za koje je pripremljen prigodan svečani program.

Centralni dio obilježavanja započet će polaganjem cvijeća i odavanjem počasti braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine, kao i civilnim žrtvama rata, na spomen-obilježjima na Slanoj Banji u 11 sati i 30 minuta.

Delegacije Grada Tuzle, boračkih organizacija, viših nivoa vlasti, brojni gosti i građani zajedno će odati počast onima koji su dali svoj doprinos u borbi za slobodu.

Nakon toga, u 13 sati, u Narodnom pozorištu Tuzla bit će održana svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle, kojom će se dodatno obilježiti ovaj značajan datum u historiji grada.

Za sve građanke i građane Tuzle, kao i goste koji će svojim prisustvom uveličati obilježavanje Dana oslobođenja, u večernjim satima na Trgu slobode bit će organizovan koncert Halida Bešlića, istinskog velikana bosanskohercegovačke muzičke scene.

''Koncert će početi u 20.00 sati, a prije Halida Bešlića publici će se predstaviti naši sugrađani, Nesib Delibegović Nesko i Mirza Hamzić, sa posebnim muzičkim numerama posvećenim Tuzli'', saopšteno je. 

Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, na današnjem sastanku Organizacionog odbora istakao je važnost obilježavanja ove godišnjice i pripreme koje su u toku.

”2. oktobar je veoma bitan datum za naš grad i za sve građanke i građane Tuzle. Danas smo održali organizacioni odbor povodom obilježavanja Dana oslobođenja Tuzle, jer ne želimo ništa prepustiti slučaju. Razgovarali smo o svim aspektima priprema, od polaganja cvijeća na Slanoj Banji, preko svečane sjednice, pa do organizacije koncerta Halida Bešlića. Posebnu pažnju posvetili smo bezbjednosti, higijeni i uređenju grada kako bi ovaj značajan dan protekao u najboljem mogućem redu. Sigurni smo da će sve naše građanke i građani uživati i ponosno proslaviti ovaj značajan dan”, naveo je. 

Iz gradske uprave pozivaju sve Tuzlanke i Tuzlake, kao i one koji vole ovaj grad, da se pridruže obilježavanju ovog velikog datuma za Tuzlu.