Rimčev Verne u saradnji s kompanijom VGP počinje s izgradnjom tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, a tvornica će se nalaziti u Zagrebu, u Lučkom, u sklopu VGP Parka Zagreb.

Sve o robotaksiju: Ovako izgleda fascinantno vozilo koje će 2026. godine voziti ulicama Zagreba
Foto: Screenshot | Nevjerovatni autonomni automobil

Proizvodni pogon će za Verne izgraditi belgijska kompanija VGP kojoj je to prva investicija u Hrvatskoj. VGP je pružatelj logističkih nekretnina i nekretnina lake industrije. Sva Verne vozila proizvodit će se u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Prvi čovjek Vernea Marko Pejković ističe kako će se na samom početku proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga će tvornica biti u mogućnosti proizvesti i do 10 hiljada vozila godišnje.

"Volumen proizvodnje povećavat će se kroz vrijeme, prateći dinamiku projekta. Izgradnja ovog proizvodnog pogona za velikoserijsku proizvodnju predstavlja ključan korak za naš projekat, kao i cijelu zemlju.", istaknuo je Pejković.

U tvornici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila, najavljuje se.

Vlasnik Rimac Automobila Mate Rimac predstavio je u junu robotski taksi nazvan Verne, koji bi trebao prvo početi voziti po Zagrebu 2026. godine. Radi se o, kako tvrde, potpuno autonomnom električnom vozilu izgrađenom na novoj platformi koja je u potpunosti prilagođena autonomnom načinu vožnje. Vozilo je veličine Golfa, s baterijom dostatnom za 14 sati vožnje.