Nekada su se Tuzlaci i Tuzlanke učili plivati u rijeci Jali koja protiče duž cijeloga grada, danas zbog nesnošljivih neugodnih mirisa zatvaraju prozore svojih domova, a kraj korita prolaze samo ukoliko moraju. 

Foto: Tuzlanski.ba | Građani mole za rješenja

Razlog je nesnošljiv smrad koji se u ljetnim mjesecima širi iz korita s obzirom na to da rijeka presuši, a ostanu samo otpadne vode. 

Problem je ovo koji se pojavljuje iz godine u godinu, a građani iako upozoravaju i mole za rješenja, poboljšanja nema. 

''Neugodan miris, odnosno smrad deset puta jači od bilo koje kanalizacije se širi iz korita rijeke, djeca iz obdaništa se ne mogu igrati na igralištu, stanari okolnih zgrada drže već mjesecima zatvorene prozore. Ovo je strašno i opasno po zdravlje naše djece i svih građana Tuzle'', napisala je jedna građanka prije nekoliko dana kao osvrt na ovaj problem. 

Nadležni će, kaže ona, tražiti opravdanje u vremenskoj nepogodi, suši i to donekle stoji, ali kako dalje navodi "treba ih pitati zašto nemamo kolektore za prečišćavanje otpadnih voda, da li je korito rijeke Jale adekvatno oč̣išćeno, zašto se u zimskom periodu kada imamo padavine ne vrši akumulacija kišnice u posebne akumulacione bazene koje bi se u sušnom periodu periodič̣no ispuštali u korito rijeke Jale i Soline, možda bi to mnogo koštalo, ali je neophodno". 

I drugi građani u zapadnom dijelu grada sa kojima je ekipa portala Tuzlanski.ba razgovarala su istog mišljenja. 

''Zaista, koliko god volim ljeto, nekada jedva čekam da se završi zato što ne mogu otvoriti prozor niti prošetati. Smatram da treba vratiti odsječenu šumu, izvršiti pošumljavanje Majevice i usmjeriti manje pritoke i potočiće u korito, možda bi to pomoglo'', navode.

''Ovaj problem traje godinama. Stvarno je poražavajuća činjenica da se na odgovornim pozicijama ne mogu naći ljudi koji imaju prvo viziju kako riješiti ovaj problem, a onda kapacitet kako obezbijediti sredstva za njegovu realizaciju. Aplicirati na neke evropske fondove, uključiti ljude od struke, iskomunicirati sa drugim gradovima koji su sličan problem riješili. Kod nas su svi sposobni za sve, a odgovornosti nigdje'', konkretni su građani.

/ Anketa

Šta mislite da je glavni uzrok neprijatnog mirisa iz rijeke Jale tokom ljeta?
Rezultati

Zbog ovog problema nemoguće je uživati u ljepoti nedavno rekonstruisanog Mosta Kipovi. Klupe za građane su postavljene, ali teško da se na njima iko može zadržati. 

''Ma kakvi, most je lijep, ali gledam da što prije prođem, vjerujte da držim maramicu preko usta i nosa dok hodam ovim dijelom grada'', kaže jedna građanka za Tuzlanski.ba.

Na stranici Grada Tuzla, još 2017. godine postavljeno je građansko pitanje o ovom problemu.

''Rijeka Jala jako smrdi ljeti, to je neizdržljivo. Molim da razmislite o tome da se Jala na neki način da obogati vodom. Načelnik je ovu temu već spominjao 2011. Tada se govorilo i o kaskadama'', stojalo je u pitanju.

Odgovor je glasio: ''Trenutno nije nađeno funkcionalno rješenje ovog izuzetno neugodnog problema, a koje bi bilo u granicama ekonomske opravdanosti''. 

Sedam godina poslije, problem isti, neugodan miris intenzivniji, a rijeku Jalu malo ko od nadležnih spominje. 

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle održanoj krajem augusta, razmatrana je i Odluka o kandidovanju projekata u Program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine za period 2024.-2026. godine. Odlukom je uključeno pet projekata, a jedan od njih odnosi se na odvodnju i tretman otpadnih voda za Grad Tuzlu sa ukupnim troškovima od 22 miliona maraka. 

Materijal o kandidovanju projekata bit će upućen Gradskom vijeću Grada Tuzla na razmatranje i usvajanje, kako bi se ispunili svi propisani uslovi za uključivanje u Program javnih investicija FBiH.

Da li će u ovaj segment biti uključen problem Jale i hoće li se uz pomoć i podršku viših nivoa vlasti krenuti u ozbiljnije rješavanje problema ostaje da se vidi. 

Redakcija portala Tuzlanski.ba je kontaktirala nadležne službe kada je riječ o ovom problemu, a odgovori do trenutka objave ovog teksta nisu stigli. U slučaju odgovora u narednom periodu, isti će biti objavljeni na našem portalu.

Od ranije je poznato kako rijeka Jala u Tuzli od izvora do ušća u Spreču ukupne dužine 37 km spada među najzagađenije rijeke u Bosni i Hercegovini zbog neodgovornog ispuštanja otpadnih voda bez prethodnog prečišćavanja.