Dugotrajno mirovanje automobila i kratka putovanja mogu značajno utjecati na zdravlje i funkcionalnost modernih dizelskih motora, posebno na filtere čestica (DPF – Diesel Particulate Filter).

Za vlasnike dizela: Dugotrajno mirovanje automobila i kratka putovanja mogu imati poguban učinak
Foto: Ilustracija

Filteri čađi ugrađeni su kako bi smanjili emisiju štetnih čestica i osigurali čišći zrak, no zahtijevaju specifične uslove rada kako bi ispravno funkcionisali. Problem nastaje kada se vozilo koristi za kratke relacije ili predugo stoji bez vožnje.

Kada se dizelski motor koristi na kratkim relacijama, temperatura izduvnih plinova često ne dostigne potrebni nivo da bi se filter čestica regenerirao. Tokom regeneracije, nakupljene čestice čađi izgaraju i filter se čisti. Ako se ovaj proces ne odvija redovno, čađ se nakuplja i može blokirati filter, što može dovesti do ozbiljnijih kvarova motora ili skupih popravaka.

Stoga se preporučuje vlasnicima dizelskih vozila da izbjegavaju putovanja kraća od dvadesetak kilometara kako bi se izbjeglo zagušenje filtra čađi. U tim kratkim intervalima neće se aktivirati izgaranje čestica čađi. Dogodi li do zagušenja, uključit će se lampica na instrumentnoj ploči, a savjet je odmah posjetiti servisera. 

Dugotrajno mirovanje vozila takođe predstavlja rizik. Kroz vrijeme, čestice neizgorjelih goriva i ulja mogu se nataložiti unutar motora i filtera, smanjujući efikasnost rada sistema. Vozilo koje se rijetko koristi možda neće dostići optimalne uvjete za sagorijevanje, što dalje doprinosi problemima sa filterom čestica. Vlasnici dizelskih vozila trebali bi se pobrinuti da povremeno voze automobil na dužim relacijama, kako bi omogućili pravilnu regeneraciju DPF-a.

Redovno održavanje i pravilno korištenje vozila mogu značajno produžiti vijek trajanja DPF-a i spriječiti potencijalno velike troškove popravki. Za vlasnike dizelaša koji pretežno voze kraće rute, preporučuje se savjetovanje sa mehaničarima i korištenje aditiva koji pomažu održavanju sistema čistim.