Kupovina novog automobila može biti uzbudljivo putovanje, ali prije nego što krenete na duge vožnje preporučljivo je osigurati se da je automobil u dobrom stanju. 

Ove dijelove servisirajte odmah nakon kupovine polovnog automobila
Foto: Ilustracija

Od temeljnog pregleda do sitnijih podešavanja, servisiranje nakon kupovine je ključno kako biste osigurali sigurnost, pouzdanost i dugotrajnost vašeg vozila.

Bez obzira koliko vam se činilo da je automobil u dobrom stanju, ipak se servisiranje ključnih dijelova itekako isplati. Ovaj korak vas može spriječiti od neugodnih situacija u kojima se možete pronaći tokom vožnje. 

Provjera motora i ulja

Promjena ulja i filtera je osnovni korak. To treba učiniti bez obzira na uvjeravanja prodavača, naljepnice ili etikete ispod haube. Treba provjeriti i ostale tečnosti poput rashladne, kočione i tečnosti za servo upravljač.

Provjera kočnica

Provjerite stanje kočnica, uključujući diskove, pločice i kočione cilindre. Ako primijetite bilo kakve neobične zvukove ili poteškoće pri kočenju, trebate to odmah provjeriti. Kod novijeg automobila može biti dovoljan i običan pregled kod starijeg je često potrebno održavanje ili čak popravak.

Zamjena ulja u mjenjaču

Jedno od ulja koje se najčešće zanemaruje u automobilu je ulje mjenjača. Zapostavljanje promjene ulja u ručnom mjenjaču nije tako kritično, ali sa starim automatskim mjenjačem postoje određeni rizici, zato je promjena ulja jako pametna ideja.

Zamjena svjećica

Čak i na automobilu s malom kilometražom, vrijedi zamijeniti svjećice nakon kupovine. Obično se preporučuje mijenjati ih svakih 50-60 hiljada kilometara, ali vijek trajanja svjećica također može ovisiti o raznim faktorima.

Zamjena antifriza

Ako se na antifrizu štedi to vas može skupo koštati. Proizvođači preporučuju zamjenu jednom svakih 3 do 5 godina, ali za automobil stariji od 10 godina ili s kilometražom većom od 200 hiljada, vlasnici to u pravilu više ne rade ili rade rjeđe. Ako izgleda vrlo loše, odnosno smeđe, mutno ili s talogom, onda ga obavezno zamijenite.

Zamjena električnih sistema

Provjerite sve svjetlosne i signalne uređaje, kao i funkcionalnost električnih prozora, bravica i klima uređaja. Ako ste kupili automobil s klima uređajem, odmah nakon kupovine trebali biste provjeriti da li je u funkciji.

Provjera i zamjena akumulatora

Trajanje baterije je nepredvidiva stvar, neki imaju akumulator koji traje 10 godina, dok drugi mijenjaju akumulatore svake dvije, tri godine. Tako da je njegova provjera od koristi. 

Servis zupčastog remena

Posljednja i najskuplja preporuka za servisiranje automobila nakon kupovine je servisiranje razvodnog mehanizma. Ako ste kupili automobil sa malom kilometražom tada nije potrebno odmah mijenjati zupčasti remen, ali ako je kilometraža veća od 150 hiljada kilometara onda je zamjena preporučljiva.