Holandski startup predstavio automobil kojeg pokreće sunčeva energija
Foto: Tuzlanski.ba

Holandski startup Lightyear predstavio je svoj 'Lightyear One', automobil na solarni pogon.

Tako uz klasični priključak za punjenje na struju, ovo vozilo na krovu ima solarne panele putem kojih u sat vremena proizvodi dovoljno struje za prelazak 12 kilometara.

Iako se na prvi pogled ovo čini neznatno, ako se uzme u obzir da automobili tokom dana na parkiralištima provedu i više sati, konačna proizvodnja će biti i više nego dovoljna za prosječnu dnevnu vožnju po gradu, piše CNN.

- Tokom ljetnih mjeseci u Holandiji gotovo da ga nećete morati priključiti na struju – objašnjava Lex Hoefsloot, direktor Lightyeara.

Iz kompanije poručuju kako baterija može skladištiti energiju dovoljnu za oko 725 kilometara vožnje, te da solarne ploče rade čak i dok je automobil u pokretu, što znači da se po sunčanom danu dio utrošene energije odmah nadoknađuje. Tokom dugih vožnji, energija iz sunca može povećati kapacitet baterije za oko 80 kilometara.

I dok sa serijskom proizvodnjom kreću 2021. godine, narudžbe za ovo neobično vozilo već su i sada krenule. Tako cijena rezervacije Lightyear One iznosi 119.000 eura, dok će zainteresovani kupci u konačnici za vozilo trebati izdvojiti 150.000 eura. (Jutarnji.hr)