Zašto prati ruke? Učiteljica naučila djecu na genijalan način
Foto: Tuzlanski.ba

Kako bi naučila učenike te potaknula njihove roditelje da djeca što češće peru ruke, američka učiteljica dala je zadatak da jednu krišku hljeba namažu od laptop, a drugu diraju prljavim rukama.

Sezona gripe je u punom zamahu, ali postoje učinkovite metode kojima ćete spriječiti bolest. Učiteljica Jaralee Annice Metcalf iz Idaha u razredu je provela eksperiment koji je popratila tekstom i fotografijama, piše Parents.com.

- Uzeli smo hljeb produžene svježine i rukama dodirivali šnite. Samo jednu šnitu nismo dotaknuli, drugu smo dirali neopranim rukama, treću rukama koje smo oprali gelom za dezinfekciju, četvrtu rukama koje smo oprali samo sapunom i vodom, prenosi Tuzlanski.ba. A zatim smo uzeli još jednu krišku i njome natrljali laptope u učionici. Rezultati: Ogavno!, kazala je učiteljica ističući kako spremačice u školi redovno čiste laptope, ali za potrebe ovog eksperimenta to nisu učinile.

Nakon što su napravili sve što su planirali, hljeb su spremili u vrećice za duboko smrzavanje sa zatvaračem.

Pričekali su oko tri sedmice.

- Da smo hljeb izložili zraku i vlazi, eksperiment bi brže završio. Kriške hljeba koje su bile izložene bakterijama i virusima brže su postale pljesnive, dok su one koje smo dodirivali opranim rukama i gelom za dezinfekciju sporije razvijale plijesan, navodi ona.

Sve je objavila i na Facebooku te je objasnila kako joj je dojadilo stalno biti bolesna, te je pozvala čitatelje da češće peru ruke i potiču svoju djecu da čine isto. Istakla je i kako gel za dezinfekciju ne može zamijeniti sapun i vodu. Više od 8.000 ljudi je komentarisalo njezin post, a podijelili su ga 59.000 puta.

Nada se kako će roditelji sad bolje razumjeti važnost pranja ruku te da će uzeti u obzir rezultate kad im se dijete iz škole vrati bolesno.

- Bacili se šire jako brzo. Bez obzira koliko im često to govorite ili ih učite da peru ruke, djeca to često neće učiniti kako treba, ustvrdila je ona. Kazala je i kako bolesna djeca trebaju ostati kod kuće kako bi se spriječilo širenje zaraze.