Foto: Tuzlanski.ba

Sve je spremno za povijesni skok Felixa Baumgartnera, iako smo jutros svjedočili novom pomaku starta zbog lošeg vremena.

felixxxxxaaas

Austrijski skydiver i BASE jumper skočit će s visine od od 36.576 metara i pokušati vlastitim tijelom probiti zvučni zid (1.100 km/h). Na portalu tuzlanski.ba možete pratiti live stream priprema za lansiranje, kao i samo lansiranje i Baumgartnerov skok.

Baumgartner će ući svemirsku kapsulu koju će balon punjen helijem podići na 36,5 kilometara visine odakle će skočiti nazad prema Roswellu u Novom Meksiku. Kada iskoči iz kapsule ubrzat će do 1100 km/h, a desetak minuta kasnije, prođe li sve u redu, otvorit će padobran i sletjeti.

Baumgartner se za povijesni događaj spremao skokovima s manjih visina na kojima su testirali sve sustave. Nakon što je kapsula pretrpjela oštećenje tijekom probnoga skoka u julu, popravljena je kapsula 24. septembra uspješno prošla simulacijske testove u komori sa stratosferskim uvjetima i potpuno je spremna za let.

 

skok-svemir

Slobodni pad od 5 i pol minuta!

Austrijski ekstremni sportaš pokušat će oboriti niz svjetskih rekorda - najbrži slobodan pad, najviši skok padobranom, najviši let čovjeka balonom i najduži slobodan pad (oko 5 minuta i 30 sekundi).

"Osjećam se poput tigra koji želi van iz kaveza", izjavio je jedan od najpoznatijih svjetskih BASE skakača i ekstremnih sportaša, koji je 2003. godine uz pomoć posebno dizajniranih krila prvi u povijesti preletio La Manche slobodno padajući.

Skoksvemir redbullcontentpool.com

Baumgartner i tim Red Bull Stratosa se godinama pripremaju da obore rekord za najviši skok, postavljen prije 52 godine. U tu je svrhu napravljen divovski helijski balon koji kapsulu sa Felixom treba podići na visinu od 36.576 metara, kako bi on potom skočio iz kapsule i u slobodnom padu vlastitim tijelom probio zvučni zid te se prizemljio uz pomoć padobrana.

U Julu je kapsula oštećena prilikom drugog probnog skoka sa visine od 29.610 metara. Tokom skoka Felix je slobodno padao brzinom i do 864 km/h te se sigurno spustio na tlo. Popravljena kapsula je 24. septembra podvrgnuta testiranjima u visinskoj komori u bazi Brooks City, gdje je izložena ekstremnim uslovi kakvi vladaju u stratosferi i uspješno je prošla sve testove.

Glavni cilj misije Red Bull Stratos jeste prikupljanje vrijednih znanstvenih podataka koji bi mogli znatno unaprijediti sigurnost svemirskih putovanja i omogućiti spašavanje iz svemirskih letjelica iskakanjem sa velikih visina u slučaju opasnosti.

skokkkkk

skok55

Index.hr / Tuzlanski.ba