U slučaju nužde - pucati u muža!
Foto: Tuzlanski.ba

U Turskoj predloženo da se žene naoružaju. Da li vas kopka zašto?

\"cura\"Kada je 33-godišnja Tulin Kaplan iz Ankare početkom godine podnijela zahtjev za razvod braka od muža koji ju je stalno tukao, policiji je bilo jasno da je u opasnosti. Dobila je policijsku zaštitu, ali samo do polovine februara. Dvije nedjelje kasnije, pojavio se njen bivši muž Jasar Kaplan i zahtjevao da mu se vrati, ali nakon što je odbila – dobila je metak.

Hajretin Bulan, aktivistkinja za prava žena smatra da bi Tulin Kaplan, da je imala pištolj, imala šansu da se odbrani  i ostane živa. Bulan je povodom Međunarodnog dana žena tražila da se naoružaju žene koje su izložene nasilju.

Naime, zabrinjavajući su i podaci iz Turske prema kojima su prošle godine u toj zemlji ubijene 252 žene, a ubili su ih njihovi muževi, ljubavnici ili rođaci. To je u prosjeku pet ubistava nedeljno a crne hronike su najdeblje sekcije u novinama.

Zbog takvih okolnosti u Turskoj, djevojkama se dijele i vrlo kontroverzni savjeti kako treba da nauče da pucaju prije vjenčanja kako bi u bračnom životu bile spremne na sve. U prilog tome govori i činjenica da se do sada na obuke u streljanama prijavilo čak 3.500 žena.

Ipak, država pjeva drugu pjesmu budući da je Fatma Sahin, turska ministarka za porodična pitanja, poručila da poziv na naoružavanje žena nije rješenje. A da li mirno prihvatanje sudbine čijim tokom i završetkom upravlja vaš muž, jeste rješenje? Da li održivost patrijarhalne hijerarhije koja je u Turskoj čvrsta poput gvožđa, vrijedi pet života nedeljno?

Razmislite.

Izvor: Trojka/Tuzlanski.ba