Ovaj strateški potez ima za cilj da iskoristi prednosti rada na daljinu kako bi se unijela nova energija u ekonomiju regiona.

Španija nudi 15 hiljada eura da se preselite kod njih, ali postoji jedan uslov
Foto: Arhiva

Dok se popularne destinacije poput Barcelone, Venecije i Kanarskih ostrva suočavaju sa izazovima prekomjernog turizma, što izaziva proteste i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva, jedan evropski region otvoreno dočekuje strance: Ekstremadura u Španiji.

Ovdje je lokalna vlada izdvojila dva miliona eura kako bi privukla do 200 digitalnih nomada, nudeći im subvencije do 15 hiljada eura da se presele u Ekstremaduru i rade, piše Forbes

Žene i muškarci mlađi od 30 godina mogu dobiti 10 hiljada eura, dok muškarci stariji od 30 godina mogu dobiti 8 hiljada eura. Nakon dvije godine, žene i muškarci mlađi od 30 godina dobiti će dodatnih 5 hiljada eura ako ostanu u regionu još jednu godinu. Muškarci stariji od 30 godina dobiće dodatnih 4 hiljade eura nakon dvije godine, također uz uslov da ostanu još jednu godinu.

Ovaj strateški potez ima za cilj da iskoristi prednosti rada na daljinu kako bi se unijela nova energija u ekonomiju regiona i preokrenuli trendovi depopulacije i ekonomske stagnacije. Prema izvještaju projekta Resist, koji finansira Evropska unija, Ekstremadura je identifikovana kao slabije razvijen region od strane Evropskog fonda za regionalni razvoj.

„Ima visok indeks ruralne depopulacije, starenje radne snage u ruralnim područjima i nedostatak transportne infrastrukture, što dovodi do socioekonomskih problema”, navodi se u izveštaju.

Trenutno, Ekstremadura ima najnižu gustinu naseljenosti u Španiji, sa 26 stanovnika po kvadratnom kilometru aok naprimjer, Barcelona ima 16 hiljada stanovnika po kvadratnom kilometru. U 2017. godini, regionalni list Hoy izvestio je da Ekstremadura mjesečno gubi 200 mladih ljudi starosti od 20 do 39 godina.

Širom Evrope, bilo je mnogo napora poput ovog da se spase umirući gradovi i regioni i privuku novi stanovnici. U Italiji, Toskana je plaćala novim stanovnicima 32 hiljade dolara. Ostrvo Sardinija nudilo je novim stanovnicima oko 15 hiljada dolara. A ostrva u Irskoj su plaćala ljudima 92 hiljade dolara za renoviranje kuće.

Program Ekstremadure također je dio rastućeg globalnog trenda, gdje se koristi rad na daljinu kako bi se riješili demografski i ekonomski izazovi. Slično pristupu koji koristi Tulsa u Oklahomi, koja nudi 10 hiljada dolara i besplatan prostor za zajednički rad kvalifikovanim radnicima na daljinu, Ekstremadura se pozicionira kao plodno tlo za profesionalce koji mogu da biraju gdje će živjeti na osnovu kvaliteta života, a ne lokacije kancelarije.

Ekstremadura nudi i ubjedljive razloge za one koji žele da napuste život u gradu. Regija ima znatno niže troškove života nego mnogi dijelovi Španije. Prema sajtu Numbeo, kirije u Kaseresu, jednom od glavnih područja Ekstremadure, su 63,3% niže nego u Madridu, cijene u restoranima u Kaseresu su 19,3% niže nego u Madridu, a namirnice u Kaseresu su 5,2% jeftinije nego u Madridu. Ekstremadura također ima razvijenu telekomunikacionu infrastrukturu, što je čini idealnim mjestom za ljude čiji posao putuje sa njima.

Šta treba da znate ako želite da Ekstremadura postane vaš novi dom?

Kao i kod mnogih ovakvih programa, postoje uslovi. Prvo, građani bilo koje zemlje svijeta mogu se prijaviti, ali ako niste državljanin EU, morate učestvovati u španskom programu viza za digitalne nomade. Ne smijete biti stanovnik regiona Ekstremadura šest meseci prije nego što se prijavite za učešće u programu. Također, morate se preseliti u područje sa manje od 5 hiljada stanovnika.

Vaša karijera je također važna. Ekstremadura preferira radnike na daljinu iz oblasti tehnologije. Također, morate biti u mogućnosti da dokažete svoju sposobnost za rad na daljinu.

Na kraju, morate se obavezati da ćete živjeti u Ekstremaduri najmanje dvije godine.

Rok za prijavu za grantove će vjerovatno biti otvoren ubrzo nakon što detalji inicijative budu objavljeni u Službenom listu Ekstremadure, vjerovatno do sredine septembra. Prijave se moraju podnijeti elektronski putem Opšteg elektronskog pristupnog punkta Ekstremadure. S obzirom na ograničen broj dostupnih grantova, trebalo bi da reagujete brzo ako želite da napravite ovu uzbudljivu životnu promjenu.