Foto: Tuzlanski.ba

Istraživanja su pokazale da je više od polovice borbenih veterana s PTSP-om prilično često imalo noćne more.

Te noćne more čine gotovo nemogućim zaspati i mogu u velikoj mjeri poremetiti život. U mnogim slučajevima mogu prouzročiti pogoršanje odnosa, gubitak posla i ovisnosti. Jedan je sin vidio kako se vlastiti otac kreće tom stazom i razvio aplikaciju pametnog sata kako bi ga spasio.

Patrick, veteran je američke vojske koji je služio u Iraku. Prije odlaska od kuće, Tyler njegov sin kaže da je otac bio zabavan čovjek.

Međutim, po povratku 2007. godine bio je drugačiji. Patrick je doživljavao PTSP kao rezultat vremena provedenog u ratu. Gotovo svake noći Patrick je imao strašne noćne more zbog kojih se obilno znojio i snažno mlatio u snu. Snovi su bili toliko snažni da se Patrick noću bojao zatvoriti oči.

Počeo je ovisiti o votki ili lijekovima kako bi mogao spavati noću. Patrickova trauma počela je preuzimati njegov život. Uskoro mu se brak raspao, a onda je izgubio posao i kuću, piše The Hearty soul.

"Ja sam izgubio sve", rekao je Patrick. Kao i svaki dobar sin, Tyler je želio pomoći svom ocu. Tada je odlučio razviti aplikaciju pametnih satova. Hackathon i aplikacija Smartwatch 2015. Tyler je čuo za kompjuterski hackathon koji se događao u Washingtonu, DC. Hackathon je događaj koji traje vrlo intenzivnih nekoliko dana kada programeri sarađuju u rješavanju problema, obično dizajniranjem prototipova aplikacija, prenosi Tuzlanski.ba.

Ovaj je događaj privukao Tylerovu pažnju jer je fokus bio na razvoju aplikacija za pomoć ljudima koji pate od PTSP-a.  Iako je bio student s malo financijskih sredstava na raspolaganju, Tyler je uspio dobiti dovoljno novca za kupovinu avionske karte za Washington. Jednom kada je bio na događaju, okupio je tim programera koji će mu pomoći da "nauči" pametni sat otkrivati ​​kada onaj koji ga nosi počinje imati noćnu moru. Da bi to učinili, koristili su fizičke redove poput pulsa i pokreta.

Službeni psi to već čine i gurkat će ili lizati osobu dok se ne probudi. Tyler je mislio da bi aplikacija pametnih satova mogla postići isto uz nježne vibracije. Cilj je bio pružiti taman toliko poticaja da nositelja izvuče iz dubokog REM sna da zaustavi noćnu moru, ali ne i da ga zapravo probudi. Tyler je vlastitog oca koristio kao ispitanika za aplikaciju pametnog sata. Nije iznenađujuće, trebalo je nekoliko pokušaja i pogrešaka prije nego što su dobili aplikaciju da uspješno otkriju noćnu moru i odgovore tačnom količinom podražaja.

Patrick je sat nosio 24/7. U početku bi prejako vibrirao i budio ga tokom noći

„Morao je izdržati puno loših verzija aplikacije, kao što možete zamisliti, zar ne? Nijedna aplikacija nije savršena u prvom pokušaju. Bilo je to ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje ”, objasnio je Tyler, te je dodao:  "Gledajući nečije podatke 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici, čini mi se da je to puno poput rađanja djeteta. Nemam dijete. Ali odjednom ste jako zabrinuti u svako doba. "

Tyler je nastavio fino podešavati aplikaciju pametnog sata dok konačno nije usavršio algoritam. Njegova aplikacija "pametni sat"učinkovito je preokrenula život njegovog oca. Patrick vibracije sata naziva "malim čudima". Kaže da je razlika koju je sat napravio za njega poput "noći i dana".

Nošenje sata i okončanje noćnih strahova omogućili su Patricku da ponovno pronađe normalnost u svom životu. Ponovno je radio kao mehaničar, a čak se i ponovno oženio. Još uvijek povremeno ima noćne more, ali oni više ne preuzimaju njegov život kao nekada. FDA je nedavno odobrila aplikaciju kao tretman za poremećaje noćne more povezane s PTSP-om. Investitor je sada kupio prava na aplikaciju i osnovao firmu pod nazivom NightWare.

"Bilo je iskreno prilično nevjerovatno da sam učinio nešto za svog oca što je, znate, pozitivno utjecalo na njegov život i upotrebu tehnologije. Dakle, ja sam veliki tehničar. A mogućnost da nekome uljepšam život i koristim tehnologiju bila je samo dobitna dobit. ", kazao je Tyler. (Tuzlanski.ba)