Revolucija u staklarstvu: Naučnici konstruisali samoobnavljajuće staklo
Foto: Tuzlanski.ba

Japanski naučnik otkrio je slučajno novi tip stakla koje se može popraviti jednostavno pritišćući slomljene dijelove zajedno ali trebat će, nesumnjivo, čekati još godinama prije nego se ta inovacija nametne u industriji.

Yu Yanagisawa, naučnik sa Tokijskog sveučilišta, rekao je da je otkrio novi materijal slučajno dok je proučavao ljepila sposobna za djelovanje na vlažnim površinama.

U laboratorijskom eksperimentu 33-godišnji Yanagisawa lomi na pola mali komad stakla u vlastitoj proizvodnji. Pritišće potom dva dijela jedan uz drugi tijekom 30 sekundi na ambijentalnoj temperaturi prije nego se dogodi "čudo": staklo je ponovno u jednom komadu.

Komad rekonstruiranog stakla čini se otporan. To organsko staklo, slično akrilskom staklu, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čija hidrogena povezanost daje staklu samoobnavljajuću sposobnost, po istraživanju Yanagisawe.

Drugi naučnici pokazali su slična svojstva s kaučukom ili gelom, ali je japanski istraživač prvi koji je do njih došao s jednim tipom stakla, a da ga nije morao prethodno otopiti.

Ta bi inovacija mogla omogućiti udvostručen ili čak utrostručen rok trajanja brojnih predmeta od stakla, poput automobilskog vjetrobranskog stakla ili građevinskog materijala, po Yanagisawi. (Tuzlanski.ba)