Južna Koreja koja se trenutno bori sa najnižom stopom nataliteta na svijetu, odlučila je da se okrene finansijskim podsticajima u pokušaju da preokrene svoj demografski pad. 

Ova zemlja nudi 34 do 47 hiljade eura parovima koji odluče da se vjenčaju
Foto: Ilustracija | Vjenčanje

U okrugu Saha u Busanu, uvodi se program preko kojeg će stanovnicima biti plaćeni ljubavni izlasci i od 34 hiljade eura po paru koji koji odluči da se vjenča.

Pilot projekat će odabrati kvalifikovane samce rođene između 1981. i 2001. koji žive ili rade u okrugu, piše The Star

Kandidati će biti ocijenjeni od strane okružnog ureda nakon podnošenja dokumenata i prolaska intervjua. Za svaki meč formiran kroz događaj, distrikt će ponuditi 500 hiljada vona odnosno 320 eura svakom članu potencijalnog para.

Lokalna vlada će potom pružiti dodatne subvencije paru kako bude prolazio kroz niz uzastopnih prekretnica za izlazak i brak. To će svakom pojedincu u paru dati milion vona tačnije 674 eura ako budu u mogućnosti da navedu svoje porodice da se sastanu u pripremama za brak.

Ukupan iznos finansiranja za svaki par koji se uspješno sklopi i vjenča kroz program kreće se od 53 miliona vona do 71 milion vona, odnosno od 34 do 47 hiljada eura.

Distrikt na jugozapadu Busana planira proširiti program i na strane državljane koji borave ili rade u okrugu od sljedeće godine, dok je domaćin sastanka jednom mjesečno.

"Ovaj projekat je osmišljen da prevaziđe demografsku krizu usred niske stope nataliteta u Južnoj Koreji formiranjem multikulturalne lokalne zajednice u budućnosti", rekao je šef okruga Saha-gu Lee Gap-jun.