Foto: Tuzlanski.ba

Kanadska vlada objavila je novi portret kraljice Elizabethe II (94) koja na sebi nosi vrlo poseban nakit, koji krije emotivnu priču.

Objavljeni portret snimio je u dvorcu Windsor u martu 2019. godine kraljevski fotograf Chris Jackson, a može se vidjeti i na Instagram profilu  @chrisjacksongetty. Na slici je kraljica u bijeloj haljini sa suptilnim vezom. Kanadska medalja i znak vrhovnog komandanta kanadskih oružanih snaga istaknuti su na njenom ramenu. Posebnost su, međutim, dodaci 94-godišnjake.

Naušnice i ogrlica su od dijamanata i safira, a poznati su kao “Victorian Suite King George VI”. Jackson, koji je fotografiju objavio i na svom službenom Instagram nalogu, objasnio je to u svojoj objavi.

,,Kraljica Elizabeta je nakit dobila od svog oca kralja Georgea VI. (1895-1952) za njeno vjenčanje s princom Philipom (99) 1947. godine. Odgovarajuća tijara i narukvica, koje ona također nosi na fotografiji, izrađena je tek 1963. godine. Bila mi je nevjerovatna čast imati priliku fotografirati kraljicu Elizabethu II u ime kanadske vlade za njen službeni kanadski portret. Pored toga, nakit ima posebnu vezu s Kanadom. Kraljica je nosila karavan safir u Kanadi tokom Kraljevske turneje 1990." (Azra.ba)