Novorođeno dijete izgleda kao bespomoćno biće koje zahtijeva stalnu pomoć odraslih. To je istina, ali samo djelimično, piše Bright Side.

Ustvari bebe su mnogo jače nego što mislimo: sposobne su manipulirati majkom uz pomoć hemijskih impulsa, spavaju otvorenih očiju i ne boje se visine, prenosi Tuzlanski.ba.

Novorođena djeca doživljavaju ukus bolje od odraslih (iz nepoznatog razloga)

Bebin jezik, sluznica i nepce imaju više ukusa nego odrasla osoba. Neki naučnici smatraju da je ova gomila pupova potrebna za istraživanje njihovog okolnog svijeta. Prema teoriji sinestezije, signali iz jednog senzornog sistema mogu završiti u drugom sistemu.

Zbog velikog broja neurona i okusnih pupoljaka, bebe dobivaju više informacija o predmetima nego odrasli, jednostavnim lizanjem igračaka, ruku i drugih stvari koje ih okružuju. Kad ostarimo, obrezujemo nepotrebne neuronske veze i svijet doživljavamo na normalan način.

Beba može obnoviti unutrašnje organe svoje majke

Naučnici su primijetili da se neke žene sa slabošću srčanog mišića osjećaju bolje  nakon što su rodile dijete. Fetusu u maternici treba zahvaliti na tome: majčina srčana aktivnost može se poboljšati zahvaljujući matičnim ćelijama iz bebine pupčane vrpce.

Ista je priča i sa drugim organima. Embrionalne ćelije pronađene su u oštećenim plućima, srcima ili mozgu trudnica, što znači da fetus pokušava popraviti tijelo svoje majke kako bi preživio.

Neke bebe spavaju s poluotvorenim očima, a ponekad takav način spavanja može uplašiti roditelje

Doktori kažu da se ne treba bojati: Poluotvorene oči pokazuju da je beba u fazi brzog kretanja očiju (REM spavanje - to je u ovoj fazi u kojoj vidimo snove i obrađujemo informacije koje smo dobili tokom dana). Odrasli provode 25% svog vremena svake noći u ovoj fazi, dok djeca tamo provode čak 50% svog vremena. Pomaže djeci da treniraju svoje pamćenje i poboljšaju nervni sistem.

Zbog prevladavanja REM sna može biti teško da mladi roditelji uspavljuju dijete.

Novorođene bebe se ne znoje i plaču bez suza

U prvim sedmicama života bebe plaču bez suza i gotovo se ne znoje. Sve to nastaje zbog nerazvijenosti usne šupljine i znojnih žlijezda. U našem tijelu postoje dvije vrste žlijezda koje stvaraju znoj: apokrine koje se ne aktiviraju do adolescencije i ekrinske koje se aktiviraju nekoliko sedmica nakon rođenja.

Zato je toliko važno da se roditelji osiguraju da se njihova beba ne pregrije. Opasno je bebu umotati u nekoliko slojeva - jer se novorođenčad još nisu u stanju ohladiti.

Novorođena djeca su u stanju osjetiti toplotne signale svojih majki

Priroda je novorođenčad snabdila osebujnim temperaturnim senzorima. Ako se beba odmah po rođenju stavi na majčine grudi, doći će do bradavice i početi jesti. Italijanski doktori sproveli su malu studiju i otkrili da je temperatura bebinih usana niža od temperature majčinih grudi. Zbog ove razlike dijete može pronaći svoj izvor hrane.

Naučnici misle da žene mogu davati toplotne signale svojim bebama i da su ih bebe u stanju osjetiti.

Novorođenče ima više neuronskih veza nego odrasla osoba

Djeca su rođena sa 100 milijardi neuronskih veza u mozgu. To je 2 puta više nego odrasli. Štaviše, volumen bebinog mozga je mnogo manji. To znači da, na neki način, bebe misle više nego roditelji: bebe trebaju shvatiti ogromnu količinu informacija tokom prve godine života. Međutim, mozak podiže dodatne sinaptičke veze do 3. godine života, kako bi optimizirao svoj rad.

Ako obrezivanje sinapsi ne ide po planu, tada bi osoba mogla postati genijalac, autista ili čak šizofrenik.

Kad odrasla osoba osjeti hladnoću, drhti, a dijete ne

Novorođenčad se ne tresu ako im je hladno. Imaju poseban način postizanja toplinske regulacije: 5% tijela ove sićušne osobe zauzima smeđe masno tkivo. To štiti bebu od pregrijavanja, zbog čega su bebe manje osjetljive na hladnoću od odraslih. Odrasli nemaju ovu vrstu termičke regulacije.

Ako primjetite da beba drhti, to može ukazivati na neurološke probleme ili da je beba jednostavno gladna.

Bebe mogu promijeniti boju očiju, ali to se ne događa svima njima

Bebe su u stanju da promijene boju očiju. Neke se bebe rađaju s plavim ili tamnoplavim očima, ali to neće dugo trajati. Stvar je u tome što se pigment melanin u boji ne proizvodi odmah. Roditelji mogu samo nagađati koju će boju očiju imati njihovo dijete. S izuzetkom.

Bebe sa smeđim očima neće promijeniti boju očiju - u njihovom tijelu ima dovoljno melanina. U isto vrijeme, plavooke će postati zelenooke ili smeđeplave u 4 od 5 slučajeva.

Bebe manipulišu majkama uz pomoć hemijskih impulsa

Priroda je uredila da bebe mogu direktno uticati na centre za užitak u majčinom mozgu. Kada žena udahne miris svoje bebe, započinje složena hemijska reakcija - dopamin, supstanca odgovorna za zadovoljstvo, ulazi u krvotok. Osjećamo gotovo istu vrstu zadovoljstva kada jedemo nakon što osjećamo glad ili kada pijemo nakon što smo žedni.

Bebe ne manipuliraju samo majkama: miris bebe pogađa čak i žene koje nikada nisu rodile dijete. Ali taj efekat jednostavno neće biti tako jak.

Djeca se ne plaše visine, do određene dobi

Naučnici kažu da se bebe ne boje visine i do 9 mjeseci. Taj strah dobivaju tek kada su naučili kako puzati. Kada su u pitanju mlađe bebe, njihov nedostatak informacija razlog je ove vrste hrabrosti. Kad se dijete počne samostalno kretati u prostoru, mozak prima podatke svog perifernog vida i uči prilagoditi svoju ravnotežu.

Kad beba leži na jednom mjestu, njihov je svijet stabilan i predvidljiv, zato ne postoji strah.

Sve bebe su zlato, bukvalno

Zlato se nalazi u tlu, vodi, biljkama, pa čak i u ljudskom tijelu u malim količinama. U našim tijelima prosječno posjedujemo oko 0,2 grama čistog zlata. Ali naše bebe su bukvalno zlatne boje - koncentracija ovog metala u njihovoj kosi je 2 puta veća nego u zemljinoj kori.

Stručnjaci vjeruju da ta koncentracija zlata nastaje zbog dojenja, a s 3 mjeseca sadržaj metala se vraća u normalu.

Polovina svih beba ima posebne oznake kada su novorođenčad

Crvene mrlje na mostu nosa, na očima i na stražnjoj strani glave nalaze se u gotovo polovice svih novorođenčadi. Oni su poznati kao "ugrizi roda" ili "anđeoski poljupci" među ljudima. Te tačke postaju sjajnije kada beba plače ili viče. Radi se o proširenim krvnim žilama koje ne predstavljaju opasnost po zdravlje. U većini slučajeva nestaju sami od sebe.

„Ujedi roda“ mogu se manifestirati na vrućini u starijoj dobi i nema potrebe da činite ništa u vezi s njima. (Tuzlanski.ba)