Foto: Tuzlanski.ba

Žena koja ima 90 godina ide u razred sa čukununucima i ona je najstariji đak na svijetu. Priscilla Sitienei sjedi na času u školskoj uniformi i piše imena životinja u svoju svesku.

Ona se pridružila školi prije pet godina a radila je kao babica posljednjih 65 godina. Zapravo, ona je donijela na svijet neke od svojih drugara iz klupe, koji imaju između 10 i 14 godina.

Ona je poznata kao „Gogo“, što znači baka na kalenjinskom jeziku. Ona kaže da ima 90 godina i da je napokon naučila da čita i piše. Nažalost, nije imala priliku da nauči to kada je bila dijete.

- Voljela bih da mogu da pročitam Bibliju. Takođe želim da inspirišem djecu da dobiju obrazovanje. Previše djece nije u školi. Čak i ta djeca imaju djecu - kaže baka.

Priscilla kaže da se suprotstavlja djeci koja nisu u školi i pita ih zašto ne idu da se obrazuju.

- Kažu mi da su suviše stari. A ja im kažem da ako sam ja u školi i oni mogu da budu. Vidim djecu koja su izgubljena, koja su bez roditelja, samo idu unaokolo beznadežni. Želim da ih inspirišem – kaže Priscilla.

Prvog dana škole su je odbili, ali ubrzo su vidjeli koliko je posvećena. Direktor škole, David Kinyanjui vjeruje da je ova žena primjer ostatku odjeljenja.

- Veoma sam ponosan na nju. Ona je blagoslov za ovu školu, motiviše sve đake. Dobro se ponaša i napreduje za njene godine i mogu da kažem da se mnogo stvari promijenilo u školi, od kada je ona došla - priča direktor škole.

Gospođa Sintinei je odrasla u Keniji koja je tada bila okupirana britancima i živjela je kroz državnu borbu za nezavisnost. Ona sada pohađa časove matematike, engleskog, plesa, drame i pjevanja. U plavoj školskoj uniformi i zelenom džemperu, priča priče svojim drugovima iz klupe i trudi se da proslijedi običaje i kulturna nasljeđa novim generacijama. Djeca sjede i pažljivo slušaju sve što im priča.

Jedanaestogodišnja djevojčica kaže da joj je Gogo najbolja drugarica zato što im priča priče.

Desetogodišnji dječak kaže da ova baka voli da ih drži disciplinovane.

- Volimo Gogo zato što nam kaže da se smirimo kada pravimo buku - kaže ovaj dječak.

Trenutni Guinnessov rekord za najstariju osobu koja ide u osnovnu školu, drži drugi kenijski građanin, Kimani Maruge. On je išao u školu od svoje 84, odnosno do 2004. godine. Osnovna škola u Ndalatu kaže da će da pišu i obavijeste o svojoj devedesetogodišnjoj učenici.

Gogo kaže da je željela da nauči kako da čita i piše da bi mogla da proslijedi svoje vještine babice i zapiše njeno znanje herbalne medicine.

Buduće majke je i dalje posjećuju, obično subotom, pošto je poznata kao najbolji asistent na porođajima.

- Želim da kažem djeci širom svijeta, posebno djevojčicama, da je obrazovanje bogatstvo. Sa obrazovanjem možete da budete šta god poželite – kaže baka.

(zena.rs)