Foto: Tuzlanski.ba

Mountain Lake se proslavio filmom 'Prljavi ples' iz 1987. godine. No, presušio je 2008. i tako ostao 10 godina. Ovo ljeto se opet počeo puniti vodom, što je zadivilo mještane i posjetitelje.

Mountain Lake Lodge je meka za prave obožavatelje 'Prljavog plesa' koji putuju u Pembroke u Virginiji kako bi vidjeli različite znamenitosti prikazane u filmu. Tamo je kabina u kojoj su 'Baby' i njena obitelj boravili i sjenica u kojoj su gosti pohađali satove plesa, prenosi 24sata.hr.

Ali jezero u kojem su Patrick Swayze i Jennifer Grey vježbali svoj poznati 'lift' nije ono što je nekada bio. Vodostaj jezera prvi se put spustio 1999., ali se vratio 2003. Godine 2006. ponovo se spustio, a do 2008, potpuno je presušio.

Posljednjih sedmica, međutim, nakon vlažnog proljeća, zaposlenici su primijetili kako se jezero krenulo puniti.

- Gosti su jako uzbuđeni jer je toliko godina jezero bilo suho i više je ličilo na livadu. Najljepše je kad se napuni vodom - rekla je direktorica Mountain Lake Lodge Heidi Stone.

Prema naučnicima, ovaj fenomen isušivanja i punjenja jezera čini Mountain Lake jedinstvenim.

- Bazen planinskog jezera je apsolutno jedinstven, ne samo u Apalačkom gorju, već i u cijelom svijetu - rekao je profesor s Roanoke Fakulteta Jon Cawley u videu objavljenom na web stranici jezera. Cawley objašnjava da su, nakon proučavanja korita jezera, on i drugi naučnici otkrili da se u jezeru događa veliko spuštanje nivoa vode otprilike svakih 400 godina.

- Kad se jezero isuši, odnosno isprazni, čisti se pomicanjem sedimenata koji se nakupio u dnu jezera kroz prilično složen vodovodni sistem da bi jezero bilo veće, dublje i zadržalo čistoću - rekao je Cawley u videu. Obožavatelji će morati pričekati da vide da li će se jezero zaista potpuno napuniti, ali Stone je rekao da i bez jezera postoje druge aktivnosti u odmaralištu za uživanje, poput 'prljavog plesa' - tematskog vikend paketa koji uključuje lov, kvizove, i plesnu zabavu, piše CNN(Tuzlanski.ba)