Foto: Tuzlanski.ba

Prije otprilike šest godina Jacob Laukaitis je posjetio prvi put Indiju, tada je tamo boravio dva dana. 

Međutim, odlučio se za malo izazovnije putavnje te je otputovao pono u Indiju i tamo proveo 5 dana zajedno sa lokalnim stanovništvom. Za Bored Pandu Jacob je podijelio svoju priču i iskustvo, prenosi Tuzlanski.ba.

"Iako sam naučio dosta o životu u sirotinjskim četvrtima, nisam imao priliku živjeti u sirotinjskim četvrtima i zbog toga sam otišao s više pitanja nego odgovora. Dakle, kada sam se vratio u Indiju po drugi put, odlučio sam da se vratim u Mumbai i provedem pet dana živeći u Dharaviju, jednom od najvećih slamova na svijetu.

Ovo iskustvo mi je otvorilo oči na načine koje nisam mogao ni zamisliti jer sam morao provoditi toliko vremena sa lokalnim ljudima, koji su u potpunosti promijenili moj pogled na njihov život.

Imao sam veoma iskrivljen pogled na ljude u sirotinjskim četvrtima. Odrastao sam slušajući priče o tome kako umiru na ulicama, niko ne zna čitati i pisati, djeca moraju spavati okružena pacovima koji jedu meso i tako dalje.

Naravno, postoji mnogo problema koje treba riješiti, posebno kada je u pitanju sanitarija. Na primjer, izvori kažu da u Dharavi u prosjeku ima 1 toalet na hiljadu ljud. Također, stoka uglavnom živi u istim prostorijama sa ljudima i to, u kombinaciji sa činjenicom da izvorima vode nedostaju sredstva za čišćenje, ponekad uzrokuje širenje zaraznih bolesti.

Međutim, ljudi tamo ima kao i svuda. Imaju svoje snove, ciljeve, karijere, misli i emocije. Ni po čemu se ne razlikuju od nas ostalih. Nije bitno odakle dolazimo. Svi smo jednaki. Neki od nas se rađaju sa zlatnim kašikama u ustima, drugi nisu. Ali to nas ne definiše Ono što nas definira je naša težnja za srećom, naše suosjećanje prema drugima i naša sposobnost da se prilagodimo okolnostima u kojima se nalazimo i izvučemo najbolje iz njih.", kazao je Jacob. (Tuzlanski.ba)