Escobarov plaćeni ubica zvijezda na društvenim mrežama (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Jedan od najstrašnijih saradnika Pabla Escobara ubio je oko 300 ljudi, a naručio je bar još 1.000 ubistava. Dok je trajao rat koji je Medeljinski kartel vodio protiv rivala i države Kolumbije, svi su se bojali Escobarovog "Popaja".

Danas, nakon što je više od dvije decenije proveo u zatvoru, John  Hairo Velasquez, poznatiji kao Popaj, pokušava da postane YouTube zvijezda. On putem svog YouTube kanala "Popaj pokajnik" poručuje da želi da upozori omladinu na loše strane života u kriminalu, ali njegov novi celebrity status izazvao je oštre reakcije rodbine njegovih žrtava. Bivši mafijaš kaže da 14 sati dnevno odgovara na pitanja koja mu šalju fanovi, da snima nove snimke i odgovara na pitanja onih koji istražuju svijet kriminala.

Popaj je 2014. pušten iz zatvora nakon 22 godine, a početkom ove je na nagovor prijatelja pokrenuo YouTube  kanal.

- U jednom momentu sam imao hiljadu pratilaca, već u sljedećem dvije hiljade - rekao je Popaj.

Devet mjeseci kasnije njegov kanal ima više od 100 hiljada pratilaca. Njegovi video snimci započinju "slow-motion snimkom" metka u letu.

- Nekome to može izgledati kao veličanje kriminala, ali zapravo na taj način pokušavam da privučem mlade. Kod njih postoji neka morbidna radoznalost u vezi sa ubistvima - objašnjava Velasquez koji je svojevremeno priznao da je postavio bombu u avion koja je ubila više od 100 ljudi.

Mada je Popaj osuđen za samo jedno ubistvo, atentat na predsjedničkog kandidata Luisa Carlosa Galana 1989. godine, on je tvrdio da je odgovoran za smrt hiljade ljudi, među kojima i 500 policajaca koji su ubijeni kao odmazda za državni lov na članove kartela.

Neobično je to što porodice Popajevih žrtava ispod snimaka ostavljaju komentare i pitaju ga kada će da se sretne sa njima. Escobarov ubica kaže da i to ima u planu.

"To je bolno pitanje za mene. Bitno je da se sretnemo kako bih lice u lice mogao da tražim oproštaj i kako bih priznao svoje grijehe", odgovorio je Popaj na svom kanalu. (alo.rs)